Dacian Cioloş şi comisarul pentru protecţia mediului vor vizita România, în perioada 13-14 septembrie

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş.
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Rovana Plumb a declarat marţi, la Bruxelles, că Dacian Cioloş, comisarul pentru agricultură, şi Janez Potočnik, comisarul european pentru protecţia mediului, vor vizita România, în perioada 13-14 septembrie, prilej pentru a discuta despre soluţii privind diminuarea efectelor secetei.

”Vom avea discuţii legate de o mai bună aplicare a Strategiei Dunării, inclusiv abordarea într-un mod mai pragmatic a Regiunii Deltei Dunării şi, de asemenea, vom discuta şi de alte elemente legate de mediu şi de agricultură, în special despre secetă, vom puncta din nou şi vom vedea ce soluţii” sunt pentru diminuarea efectelor secetei din România, a precizat ministrul mediului şi pădurilor, Rovana Plumb, aflată la Bruxelles pentru întâlniri cu comisarul pentru Schimbări Climatice, Connie Hedegaard, şi cu comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Rovana Plumb a declarat că a vorbit deja cu comisarul Dacian Cioloş despre includerea măsurilor de combatere a secetei în Fondul Solidaritatea. ”Am dorit şi amendarea procedurilor pe Fondul Solidaritatea, ca să putem să accesăm nu numai pentru inundaţii sau incendii, să accesăm şi pentru secetă”, a mai spus ministrul mediului şi pădurilor.

Această problemă a fost abordată şi în cadrul întâlnirii cu comisarul pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard. Ministrul Rovana Plumb a sugerat că ”acţiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aibă în vedere posibilitatea acordării de sprijin financiar regiunilor şi activităţilor afectate de secetă, ca şi efect a schimbărilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate”.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi Strategia de Adaptare la Schimbările Climatice, reinstituirea eligibilităţii României pentru comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, dar şi identificarea de soluţii financiare în plan european pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice imediate.

Ministrul Rovana Plumb şi-a exprimat încă o dată susţinerea pentru aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbările climatice la nivelul Uniunii Europene şi a reiterat faptul că la nivel naţional s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbări Climatice pentru perioada 2013-2020. ”România consideră oportună includerea măsurilor de adaptare în cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020”, a spus Rovana Plumb.