Consultările de la Cotroceni. Dragnea îl propune premier pe Liviu Voinea

Social-democraţii îl propun premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunţat luni şeful PSD Liviu Dragnea, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
Liviu Voinea
Liviu Voinea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.11.2015

Liviu Dragnea susţine că propunerea partidului său pentru funcţia de premier, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, este una rezonabilă, care respectă 95% dintre criteriile cerute de cei care au manifestat.

"Dl preşedinte a spus că este o propunere rezonabilă. Este un om pe care îl cunoaşte şi care în opinia dumnealui are o experienţă bună în administraţie şi care a fost în Guvern şi este recunoscut de mulţi oameni. A fost cel care a gestionat relaţia cu FMI, numai că a spus, aşa cum era firesc, că după ce va avea a doua rundă de întâlniri cu toate partidele va face propunerea pe care o consideră dumnealui", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Mai mult, Dragnea susţine că există argumente suficiente pentru ca Liviu Voinea să fie susţinut de Coaliţie. "Am spus că este o propunere rezonabilă şi nu văd de ce nu ar susţine-o. Sunt absolut convins că am făcut o propunere bună şi o propunere eficientă şi sper ca preşedintele să se aplece cu atenţie asupra propunerii".

Dragnea nu ştie însă dacă şeful statului are o variantă proprie de premier. Potrivit liderului social-democrat, Iohannis consideră că două runde de consultări sunt suficiente. "Cred că mâine, după ce va finaliza consultările cu toate partidele, va face şi nominalizarea".

Şeful PSD a subliniat că nu e simplu ca un guvern de tehnocraţi să aibă o susţinere constantă în Parlament.

"Este vorba de o propunere pentru un prim-ministru tehnocrat, dar un guvern care să fie sprijinit politic în mod consistent de către partide, un guvern format numai din tehnocraţi şi miniştri şi secretari de stat nu este foarte simplu să aibă o susţinere constantă atât în plenul Parlamentului, cât şi în comisiile parlamentare. Partidele reprezintă o parte esenţială din fundamentul democraţiei. (...) În acest context, nu văd de ce partidele să nu propună oameni, membri de partid sau nemembri de partid", a afirmat Dragnea.

Reacţia liberalilor

"Sunt sigură că preşedintele va avea o propunere distinctă de cea a PSD, ca să eliminăm orice fel de dubiu", a declarat Alina Gorghiu, la Palatul Cotroceni.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că Voinea "nu a fost în stare să gestioneze bugetul şi până şi PSD l-a dat afară. Cum o să gestioneze Guvernul României?".

"Nu o să votăm niciodată un premier propus de PSD. Suntem în opoziţie cu PSD, asta înseamnă opoziţie", a adăugat Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor