Cutremur în USR: Peste 100 de lideri şi membri se revoltă împotriva "aripii Barna" după excluderea unei colege

Dan Barna
Dan Barna

În jur de 120 de userişti - printre care lideri de filială, parlamentari şi membri din conducere - au reacţionat joi, printr-o scrisoare deschisă, după ce Biroul Politic Naţional a exclus-o din partid, cu voturile "aripii Barna", pe Olimpia Ardelean, vicepreşedintele organizaţiei Ilfov care acuzase o serie de nereguli în partid.

Mai exact, Oli Ardelean a fost dată afară din partid după o postare pe Facebook, din luna noiembrie, în care vorbea despre semnături false în campania "Fără Penali în Funcţii Publice" şi îl acuza pe şeful partidului Dan Barna că a minimizat problema. În aceeaşi postare din noiembrie, Oli Ardelean susţinea că preşedintele USR Buftea a montat banere fără autorizaţie în precampanie, iar jumătate din Biroul Judeţean USR Ilfov nu a avut nicio problemă cu acest lucru. (detalii aici)

În timp ce Oli Ardelean vorbeşte despre o "adevărată execuţie" desfăşurată de "echipa Barna", în comunicatul oficial pe această temă conducerea USR susţine că excluderea a venit pentru "jigniri şi pentru o poziţie publică ce a afectat imaginea USR în campanie", nu pentru problemele semnalate.

Revoltaţi de pedeapsa aplicată colegei lor, cei 118 userişti atrag atenţia că un avertizor de încredere a fost exclus din partid pentru că deranjează şi susţin că, prin excluderea Olimpiei Ardelean, USR a pierdut masiv într-un aspect esenţial al lui: libertatea de exprimare şi respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.

Printre semnatari sunt nume sonore precum Stelian Ion, Vlad Alexandrescu, Nicu Ştefănuţă, Tudor Benga, Cristian Seidler, Florina Presadă sau Mihai Goţiu.

Semnatarii demersului cer "Echipei Barna":

– Să includă pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Birou Naţional USR şi să adopte o decizie de anulare a sancţiunii disproporţionate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu şi decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzaţiile publice de sorosism la adresa întregului partid şi de cheltuire discreţionară şi ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzaţii de către mass-media, membrul USR nu a fost sancţionat, considerându-se că excluderea este o sancţiune disproporţionată faţă de faptă).

– Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a şedinţelor Biroului Naţional USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna.

– Să includă pe ordinea de zi a şedinţelor viitoare ale Biroului Naţional USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcţie de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenţei persoanelor reclamate la diverse grupări din partid.

– Să dezavueze comparaţia făcută de un membru al Biroului Naţional USR (BN) dintre membrii USR observatori la şedinţele BN şi membrii mişcărilor fasciste.

– Să înceteze hărţuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna.

– Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate şi asumarea răspunderii politice, nu de vendetă faţă de vocile critice interne.

Redăm integral scrisoarea:

Biroul Naţional al USR a exclus din partid, în şedinţa de miercuri, 11 decembrie, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Judeţean Ilfov, pentru o postare pe Facebook.

Pe ordinea de zi, stabilită de preşedintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a 6 membri USR, toţi cu poziţii critice faţă de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 12, când o parte dintre membri Biroului Naţional părăsiseră sala.

Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Judeţean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postari de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizaţiei judeţene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că şi-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorităţii de 13 care a votat excluderea în Biroul Naţional a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului şi astfel s-au pierdut voturi în campania de Prezidenţiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potenţial”.

Genul acesta de execuţii politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnaţii, nu tolerăm aşa ceva.

Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esenţial al lui: libertatea de exprimare şi respectul pentru dreptul la opinie al membrilor.

Noi, semnatarii acestui apel, considerăm că avem o responsabilitate faţă de cetăţeni să semnalăm derapajele din USR şi să apărăm membrii, când drepturile lor nu sunt respectate. Ne-am asumat în faţa electoratului că vom fi un altfel de partid şi ne vom ţine această promisiune.

Mai mulţi colegi şi-au anunţat astăzi demisia din USR în urma celor întâmplate. Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid şi să îl facă mai democratic. Un partid care îşi propune să salveze România nu va reuşi asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui şef ar fi vremelnic la conducerea sa.

Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetăţenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuşi asta doar cu dezbateri democratice şi consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii.

Avem un întreg an de campanii si alegeri în faţa noastră, în care nu va fi vorba despre noi, ci despre cum salvăm România din criză în care se află.

USR trebuie să revină la construcţie, nu să se îndrepte spre demolare.

Avem o responsabilitate faţă de membri şi faţă de România să dăm o alternativă credibilă pentru guvernarea la nivel local şi naţional.

În perioada următoare vom veni cu acţiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetăţenilor, care aşteaptă de la noi politici publice şi rezultate electorale.

Solicităm Echipei Barna:

– Să includă pe ordinea de zi a proximei şedinţe de Birou Naţional USR şi să adopte o decizie de anulare a sancţiunii disproporţionate aplicate Olimpiei Ardelean (vezi cazul Sergiu Moroianu şi decizia CNArb nr.1/17CNARB003 din data de 11.03.2019 prin care, pentru acuzaţiile publice de sorosism la adresa întregului partid şi de cheltuire discreţionară şi ilegală a unor sume de bani în timpul campaniei electorale, urmată de preluarea largă a acestor acuzaţii de către mass-media, membrul USR nu a fost sancţionat, considerându-se că excluderea este o sancţiune disproporţionată faţă de faptă)

– Să explice refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a şedinţelor Biroului Naţional USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna

– Să includă pe ordinea de zi a şedinţelor viitoare ale Biroului Naţional USR, începând cu proxima, dezbateri ale sesizărilor în funcţie de gravitatea faptelor reclamate, nu a apartenenţei persoanelor reclamate la diverse grupări din partid

– Să dezavueze comparaţia făcută de un membru al Biroului Naţional USR (BN) dintre membrii USR observatori la şedinţele BN şi membrii mişcărilor fasciste

– Să înceteze hărţuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna

– Să promoveze în interiorul partidului un climat de încredere bazat pe profesionalism, predictibilitate şi asumarea răspunderii politice, nu de vendetă faţă de vocile critice interne

Semnatari:

1. Dumitru Dobrev – membru Biroul Naţional USR

2. Teodora Stoian – membru Biroul Naţional USR

3. Cristian Seidler – deputat USR Bucureşti, membru Biroul Naţional USR

4. Tudor Benga – deputat USR Braşov, membru Biroul Naţional USR

5. Nicolae Ştefănuţă – europarlamentar USR, membru Biroul Naţional USR

6. Andrei Macsut – membru Biroul Naţional USR

7. Stelian Ion – deputat USR Constanţa, membru Biroul Naţional USR

8. Ana Ciceală – consilier general USR PMB, membru Biroul Naţional USR

9. Mihai Goţiu – senator USR Cluj, membru Biroul Naţional USR

10. Prisnel Adrian – deputat USR Dolj, Preşedinte filiala Judeţeană USR Dolj

11. Vlad Alexandrescu – senator USR Bucureşti

12. Radu Creţu – Preşedinte filiala Judeţeană USR Satu Mare

13. Remus Negoi – Preşedinte filiala Judeţeană USR Constanţa

14. Bogdan Stroe – Preşedinte filiala USR Sector 3 Bucureşti

15. Ioan Anghel – Preşedinte filiala USR Sebeş

16. Ciprian Dobra – Vicepreşedinte filiala USR Sebeş

17. Andrei Dranca – Preşedinte filiala Judeţeană Botoşani

18. Mihai Botez – deputat USR Vaslui, Preşedinte filiala Judeţeană USR Vaslui

19. Florina Preşadă – senator USR Bucureşti, membru în Biroul Municipal Bucureşti

20. Manuela Mureşan – consilier local USR, membru în Biroul Municipal Bucureşti

21. Ana Galbenu – consilier local USR, membru USR sector 3

22. Ilinca Macarie – consilier local USR, membru USR sector 1

23. Mircea Galbenu – consilier local USR, membru în Biroul local USR Sector 3

24. Andrei Călugăr – Preşedinte filiala USR Sighişoara

25. Marius Gheorghe – Preşedinte filiala USR Sector 4 Bucureşti

26. Cristian Ghica – senator USR Bucureşti

27. Eduard Circeag – membru Birou Judeţean filiala USR Dolj

28. Gabriel Ionică – Preşedinte filiala USR Râmnicu Vâlcea

29. Andrei Gudu – membru Biroul Municipal USR Bucureşti

30. Daian Cuţu – Preşedinte filiala USR Huedin

31. Cosmin Stoenoiu – Vicepreşedinte filiala USR Cluj

32. Vlad Teohari – membru Birou Filiala Diaspora

33. Sebesi Arpad – Vicepreşedinte filiala USR Cluj-Napoca

34. Andreea Swiderska (Purenciu) – membru Birou local filiala Diaspora

35. Szillard Dulanyi – Preşedinte filiala USR Covasna

36. Rareş Benga – membru Birou local filiala Diaspora

37. Ferenc Istvan Kabai – Preşedinte filiala Nusfalau

38. Piţigoi Ovidiu Anton- preşedinte USR Bragadiru-Ilfov, membru Biroul Judeţean USR Ilfov

39. Cynthia Păun – membru Biroul local USR Popeşti-Leordeni

40. Andrei Nistor – Preşedinte Biroul Judeţean Ilfov

41. Ionuţ Alexandru Dinu – Preşedinte USR Dragomiresti Vale, membru Biroul Judeţean USR Ilfov

42. Alexandru Bot – membru Birou Judeţean filiala USR Cluj

43. Adrian Stroe – membru Biroul local Sector 3 Bucureşti, membru Biroul Municipal Bucureşti

44. Carmen Ţurcanu – Vicepreşedinte Biroul Judeţean USR Cluj

45. Cosmin Copaescu – Preşedinte filiala USR Pantelimon

46. Alina Lupulet – membru Biroul Local filiala USR Popeşti Leordeni

47. Cătălin Salagean – Preşedinte filiala Judeţeană Cluj

48. Bogdan Păun- membru Birou local filiala USR Pantelimon

49. Cosmin Cristian Viasu – Preşedinte filiala Judeţeană USR Sălaj

50. Tudor Hofner – membru fondator USR Sighişoara

51. Andreea Talmazan – membru USR sector 3

52. Andrei Zisu – membru USR Diaspora

53. Ioana Novac – membru USR sector 3, membru fondator USB

54. Valentin Bicu – membru USR sector 3

55. Ruxandra Diaconu – membru USR Dolj

56. Cristian Dragnea – membru USR Diaspora

57. Teo Manea – membru USR Diaspora

58. Raluca Stoenoiu – membru USR Cluj

59. Flavia Dobrescu – membru USR Tineret Braşov

60. Vlad Zaha – membru USR Tineret Oradea

61. Raul Vasile – membru USR Tineret Sector 3

62. Carmen Simion – membru USR sector 3

63. Oana Poenaru – membru USR sector 3

64. Radu Ghelmez – membru USR Cluj

65. Marius Ghincea – membru USR Diaspora

66. Ioana Grozav – membru USR Diaspora

67. Iosif Prodan – membru USR Mogoşoaia

68. Razvan Andrei Patriche – membru USR Iaşi

69. Christina Niculescu – membru USR sector 5

70. Radu Bada Maris – membru USR Cluj

71. Silviu- Ivan Nunvailer – membru USR Braşov

72. Cosmin Marin – membru USR Sector 3

73. Mihai-Gabriel Costea – membru USR Iaşi

74. Razvan Pauta Mosoiu – membru USR Bihor

75. Mihai Chereji – membru USR Diaspora

76. Bogdan Zabava – membru USR Sector 5

77. Radu Buda Maris – membru USR Cluj

78. Nicolae-Valentin Rusu – membru USR Vaslui

79. Luminiţa Corneanu – membru USR Dolj

80. Adrian Rădulescu – membru USR Sector 6

81. Andrei Ivan – membru USR Sector 3

82. Silviu Istrate – membru USR Sector 6

83. Adrian Sandu – membru USR Sector 3

84. Alexandru Sava – membru USR Sector 3

85. Leonard Stoica – membru fondator USR Diaspora

86. Fodor Cătălin – membru USR Braşov

87. Florin Cobzac – membru USR sector 1

88. Maria Ouadah (Mia Coros) – membru USR Diaspora

89. Gabriel Munteanu – membru USR Braşov

90. Mihaela Scânteie – membru USR Braşov

91. Rareş Mosneanu – membru USR Diaspora

92. Christian Schuster – membru USR Cluj

93. Adrian Săbău – membru USR Braşov

94. Florin Cocargeanu – membru USR Constanţa

95. Silvia Gabriela Chiriac – membru USR Măgurele

96. Cecilia Angheluţă Bârsan – membru filiala Popeşti Leordeni

97. Mihaela Ivan – membru USR Sector 3

98. Andrei Lazarescu – membru USR Sighişoara

99. Andrei Stan – membru USR Sector 3

100. Cristiana Palmes – membru USR Sector 3

101. Cătălin Ghiţă – membru USR Baloteşti

102. Iuliana Stan – membru USR Sector 3

103. Emil Ştefănescu – membru USR Sector 3

104. Modoran Silviu – membru Popeşti Leordeni

105. Horeanu Alexandru- membru Popeşti-Leordeni

106. Maria Diaconu – membru USR Sector 3

107. Alexandru Petre – membru USR Sector 3

108. Sorin Pavel – membru USR Sector 1

109. Denis Nedeloiu – membru USR Sector 3

110. Anişoara Ghiţă – membru filiala USR Bragadiru

111. Lucutar Ionuţ- membru filiala USR Pantelimon

112. Andreea Malanca- membru filiala USR Pantelimon

113. Gabriel Pavel- membru filiala USR Pantelimon

114. Theodor Gănescu – membru filiala USR Pantelimon

115. Simona Theodoropol -membru filiala USR Sector 3

116. Eduard Răducanu – membru filiala USR Corbeanca

117. Gianina Costea – membru filiala USR Voluntari

118. Ioana Cucoş - membru filiala judeţeană USR Ilfov

Cum este justificată oficial de partid excluderea lui Oli Ardelean

"În şedinţa de miercuri seara a Biroului Naţional pe lângă alte puncte legate de organizarea partidului s-au discutat şi sesizările unor membri la adresa Olimpiei Ardelean, care a fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri şi pentru o poziţie publică ce a afectat imaginea USR în campanie.

Biroul Naţional a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru încălcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede că membrii au obligaţia să nu întreprindă acţiuni în contradicţie cu obiectivele politice ale USR şi să nu prejudicieze, prin luări de poziţie publice, interesele legitime ale USR şi ale membrilor săi.

În 2018, Olimpia Ardelean şi alţi colegi din ţară au verificat listele cu semnături de susţinere ale iniţiativei Fără Penali şi acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective. A fost prima campanie de acest fel pentru USR şi membrii noştri au fost extrem de riguroşi în respectarea regulilor.

Olimpia Ardelean NU a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la iniţiativa Fără Penali, ci pentru motivele mai sus menţionate.

USR are mecanisme interne funcţionale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj."