Curtea Europeană a Drepturilor Omului susţine că vaccinările obligatorii sunt legale

Vaccinările obligatorii „ar putea fi considerate ca fiind 'necesare' într-o societate democratică”
Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021
Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, printr-o hotărâre majoră, că vaccinările obligatorii sunt legale, decizie care ar putea avea un impact substanţial asupra implementării programului de vaccinare anti COVID-19, dar şi asupra drepturilor omului.

Hotărârea a fost un răspuns la o plângere din partea unui grup de familii cehe, care au fost amendate şi le-a fost refuzată îngrijirea copiilor pentru refuzul lor de a-şi lăsa copiii să primească vaccinurile obligatorii împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatită B şi pojar.

Părinţii au susţinut că legea încalcă articolul 8 referitor la dreptul la respectarea vieţii private, dar instanţa nu a fost de acord şi a afirmat că inoculările obligatorii erau în „interesul superior” al copiilor, pentru a se asigura că „fiecare copil este protejat împotriva bolilor, prin vaccinare sau în virtutea imunităţii turmei”.

Vaccinările obligatorii „ar putea fi considerate ca fiind 'necesare' într-o societate democratică”, se arată în hotărârea judecătorească.

Deşi nu are legătură directă cu COVID, hotărârea ar putea avea implicaţii semnificative, având în vedere dezbaterile actuale privind paşapoartele de imunitate/vaccinare şi obligativitatea pe care unele ţări o impun lucrătorilor din anumite sectoare - la angajare sau pentru a continua să lucreze.

Această hotărâre „întăreşte posibilitatea vaccinării obligatorii în condiţiile actualei epidemii COVID-19”, a declarat pentru AFP Nicolas Hervieu, expert juridic specializat în CEDO.