Curtea Europeană a Drepturilor Omului susţine că vaccinările obligatorii sunt legale

Vaccinările obligatorii „ar putea fi considerate ca fiind 'necesare' într-o societate democratică”
Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, printr-o hotărâre majoră, că vaccinările obligatorii sunt legale, decizie care ar putea avea un impact substanţial asupra implementării programului de vaccinare anti COVID-19, dar şi asupra drepturilor omului.

Hotărârea a fost un răspuns la o plângere din partea unui grup de familii cehe, care au fost amendate şi le-a fost refuzată îngrijirea copiilor pentru refuzul lor de a-şi lăsa copiii să primească vaccinurile obligatorii împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatită B şi pojar.

Părinţii au susţinut că legea încalcă articolul 8 referitor la dreptul la respectarea vieţii private, dar instanţa nu a fost de acord şi a afirmat că inoculările obligatorii erau în „interesul superior” al copiilor, pentru a se asigura că „fiecare copil este protejat împotriva bolilor, prin vaccinare sau în virtutea imunităţii turmei”.

Vaccinările obligatorii „ar putea fi considerate ca fiind 'necesare' într-o societate democratică”, se arată în hotărârea judecătorească.

Deşi nu are legătură directă cu COVID, hotărârea ar putea avea implicaţii semnificative, având în vedere dezbaterile actuale privind paşapoartele de imunitate/vaccinare şi obligativitatea pe care unele ţări o impun lucrătorilor din anumite sectoare - la angajare sau pentru a continua să lucreze.

Această hotărâre „întăreşte posibilitatea vaccinării obligatorii în condiţiile actualei epidemii COVID-19”, a declarat pentru AFP Nicolas Hervieu, expert juridic specializat în CEDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură