Curtea Constituţională: Ponta nu poate lua banii înapoi de la primării

Guvernul Ponta nu poate recupera banii primiţi de primăriile de la Guvernul Ungureanu. Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului poporului, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale.
(photos.com)
Gina Zaragiu
25.05.2012

Guvernul Ponta nu poate recupera banii primiţi de primării de la Guvernul Ungureanu. Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului poporului, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale.

Guvernul a adoptat pe 8 mai ordonanţa de urgenţă care prevedea oprirea din conturile administraţiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezervă, precum şi sistarea perceperii ilegale a unor sume din contribuţia la asigurările de sănătate din pensii.

Astfel textul declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională, este: "Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate".

În cadrul dezbaterilor s-a susţinut că textul încalcă articolul 120 din Constituţie, care stipulează că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Ordonanţa de urgenţă făcea referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie, prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administraţiei locale, pentru plata unor datorii şi a unor lucrări la proiecte aflate în derulare.

OUG prin care se prevede restituirea banilor primiţi de autorităţile locale din fondul de rezervă şi necheltuiţi a prevăzut trei zile lucrătoare pentru ”regularizarea” cu bugetul de stat.

Această ordonanţă a fost prima adoptată de către Guvernul Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor