Curtea Constituţională discută azi interimatul pentru Preşedinţia României

Magistraţii de la Curtea Constituţională vor discuta azi, de la ora 14, împrejurările în care va fi numit un preşedinte interimar al României, după ce Parlamentul a decis vinerea trecută suspendarea lui Traian Băsescu.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)
Cristina Boiangiu
09.07.2012

Magistraţii de la Curtea Constituţională vor discuta azi, de la ora 14, împrejurările în care va fi numit un preşedinte interimar al României, după ce Parlamentul a decis vinerea trecută suspendarea lui Traian Băsescu.

Obligaţia de a constata că se justifică numirea unui preşedinte interimar revine Curţii Constituţionale, conform art. 146 lit. g din Constituţie. După ce se realizează procedura legală de constatare, magistraţii înştiinţează Parlamentul şi Guvernul.

Conform articolului 44, alin. 2 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, vacanţa funcţiei de preşedinte al României se constată la cererea preşedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a preşedintelui interimar, care exercită atribuţiile preşedintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcţie.

Dacă preşedintele a fost suspendat, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărirlor care justifică interimatul se face de către preşedintele care a condus şedinţa plenului reunit al Parlamentului, pe baza unei hotărâri adoptate în şedinţa comună.

Cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al României va fi însoţită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor.

Discuţiile de azi, de la Curtea Constituţională, au loc după ce preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie vineri seară, cu votul a 256 de parlamentari. În aceste condiţii, preşedinte interimar ar trebui numit Crin Antonescu, noul preşedinte al Senatului, care l-a înlocuit pe Vasile Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor