Cumnatul Regelui Spaniei, Ińaki Urdangarin, închis pentru corupţie

Ińaki Urdangarin, soţul Prinţesei Cristina a Spaniei, a fost condamnat la închisoare pentru infracţiuni care includ fraudă şi evaziune fiscală. Prinţesa a fost achitată pentru complicitate.
Prinţesa Cristina a Spanei şi soţul ei, Inaki Urdangarin
Prinţesa Cristina a Spanei şi soţul ei, Inaki Urdangarin (Getty Images)

Soţul Prinţesei Cristina a Spaniei, fost medaliat olimpic la handbal, Ińaki Urdangarin, a fost încarcerat luni pe baza unui ordin emis săptămâna trecută de o instanţă din insula spaniolă Mallorca. Controversatul caz a divizat familia regală spaniolă şi a afectat imaginea publică a acesteia.

Urdangarin, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat la cinci ani şi zece luni pentru diferite acuzaţii, inclusiv corupţie, evaziune fiscală şi delapidare de fonduri, potrivit Deutsche Welle.

Conform procurorilor, Urdangarin s-a folosit de relaţiile cu familia regală pentru a obţine contracte publice în domeniul sporturilor, ca apoi să suprataxeze diverse evenimente şi să ascundă banii în străinătate. El a fost găsit vinovat pentru deturnarea a aproximativ 6 milioane de euro din fonduri destinate fundaţiei sale Nóos, din Mallorca, în perioada 2004-2006.

Fără titluri

În februarie 2017, soţia lui Urdangarin, Prinţesa Cristina, a fost absolvită de o instanţă de acuzaţiile de complicitate. Totuşi, prinţesei i s-a cerut să plătească o amendă de 250.000 de euro în calitate de beneficiară a schemei spoţului ei.

Cuplul s-a mutat în Geneva cu cei patru copii în 2012, când acuzaţiile au ieşit la iveală pentru prima dată. Regele Felipe al VI-lea le-a anulat titlurile de “duce” şi “ducesă” de Palma în urma izbucnirii scandalului.

Scandalul care îi implică pe Urdangarin şi Prinţesa Cristina a contribuit, de asemenea, la abdicarea fostului rege Juan Carlos, care a declanşat nemulţumiri publice datorită stilului de viaţă luxos şi din cauza unei călătorii scumpe efectuate în 2012 la o vânătoare de elefanţi, toate acestea în timp ce Spania încă se chinuia cu probleme financiare. Monarhul i-a cedat locul fiului său, Regele Felipe al VI-lea, în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe