Cum ofertează Putin Rusia: Omenirea e condusă de China şi Germania

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Vremurile în care SUA şi Rusia decideau asupra celor mai importante problemele ale lumii au trecut, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că acum Germania şi China se îndreaptă spre statutul de superputeri, transmite Reuters.

Într-un discurs ţinut la Clubul Valdai, Vladimir Putin a dat de înţeles că rolul SUA s-a diminuat, ca şi cel al Regatului Unit şi al Franţei, în timp ce Berlinul şi Beijingul - în termeni de importanţă politică şi economică - se îndreaptă spre statutul de superputeri mondiale.

Evident, discursul lui Putin avea şi un scop. Ţarul neîncoronat al Rusiei a continuat, spunând că, dacă Washingtonul nu este gata să discute probleme globale cu Moscova, Rusia este pregătită să aibă o astfel de discuţie cu alte naţiuni.

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, pe 3 noiembrie, Vladimir Putin şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că noua administraţie va fi gata de dialog privind securitatea şi controlul asupra armelor nucleare. SUA s-a retras din tratatul IMF, care controla dezvoltarea rachetelor cu rază intermediară, declarându-l învechit şi subliniind că Rusia - semnatară - nu îl respectă, iar China nu este semnatară. Măsura a produs îngrijorări masive la Kremlin, pentru că a permis SUA să înceapă în forţă construcţia de rachete de rază scurtă şi intermediară.

Preşedintele rus a declarat că lumea nu are niciun viitor fără un sistem de control asupra armelor, în condiţiile în care viitorul Tratatului pentru controlul asupra armelor nucleare dintre Rusia şi SUA rămâne incert.

Washingtonul a respins săptămâna trecută propunerea Moscovei de extindere necondiţionată cu un an a ultimului tratat ce limitează armele nucleare strategice ale SUA şi Rusiei, calificând-o drept inacceptabilă.

Tratatul Noul START (Strategic Arms Reduction Treaty), semnat în 2010 şi care ar urma să expire în februarie, restricţionează numărul de focoase nucleare pe care le pot desfăşura Rusia şi SUA, precum şi pe cel al rachetelor şi bombardierelor care le pot transporta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii