Dăncilă trasează sarcini Europei: Să construiască "o relaţie vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia"

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă semnează în calitate de fost premier al României un articol de opinie în publicaţia israeliană Jerusalem Post în care le trasează europenilor "sarcina" să adopte o nouă strategie faţă de Rusia.

Articolul ”Europa trebuie să găsească o nouă modalitate de a relaţiona cu Rusia” publicat sub semnătura Vioricăi Dăncilă reia narativul vectorilor Kremlinului într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, relatează G4Media.

Mai exact, fostul premier PSD pledează puternic pentru construirea unei noi relaţii ”vibrante, reciproc avantajoasă cu Rusia” şi încearcă să acrediteze ideea că sancţiunile impuse Rusiei au avut de fapt efecte inverse celor scontate.

Cele mai relevante fragmente din articolul semnat de Viorica Dăncilă în Jerusalem Post, selectate de G4Media:

– Europa trebuie să ia în calcul o nouă dinamică cu Rusia, altfel mă tem că vom continua să repetăm greşelile şi să înfruntăm aceleaşi dificultăţi, punând în pericol securitatea naţională. Întrebarea e ce strategii să utilizăm. Până acum, nici una nu a oferit o soluţie convingătoare.

– Măsurile punitive, precum sancţiunile, au avut un impact negativ tangibil asupra economiei Rusiei. Dar au alimentat sentimentul anti-occidental printre oameni, întărind popularitatea regimului.

– Puţini s-ar fi aşteptat ca eu să am acest discurs despre Rusia. Deşi nu am crezut niciodată în prietenia dintre Europa şi vecinul nostru estic, întotdeauna am avut în vedere un parteneriat bazat pe interese comune.

– Scopul meu astăzi este să cer Europei să gândească strategic despre viitorul cu Rusia pentru a-şi apăra mai bine interesele. Trebuie să aloce resursele necesare pentru a putea avansa. În timp ce trebuie să colaborăm cu Rusia pe teme globale precum controlul armelor nucleare, trebuie să nu sacrificăm integritatea sau bunăstarea pentru acest scop.

– Sarcina pe care o trasez aici pentru noi, europenii, nu este uşoară, dar este de maximă importanţă. Datorită istoriei noastre comune şi bazându-mă pe o carieră care m-a învăţat că politica e mai mult în gri decât în alb şi negru, am crezut mereu în posibilitatea ca Europa să aibă o relaţie vibrantă, reciproc avantajoasă cu Rusia. Încă cred acest lucru. Dar traiectoria pe care trebuie să o urmăm pentru a ne apăra interesele e tot mai neclară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne