Cu ce probleme se mai confruntă contribuabilii care primesc "notificări de conformare" de la ANAF

ANAF
ANAF (Epoch Times România)

Deşi decizia luată anul trecut de ANAF de a trimite notificări de conformare reprezintă în esenţă o idee bună, dacă se face în mod corespunzător, în practică, pe lângă persoanele care au primit notificare pentru câteva zeci de lei în care erau anunţate că reprezintă risc fiscal, au mai fost cazuri în care ANAF chiar şi-a bătut joc de contribuabili, relatează HotNews.ro.

Mitel Spătaru, Tax Partner Crowe România, a declarat că notificările trimise de ANAF sunt abstracte, prezentând una în care Fiscul menţionează diferenţe de impozit pe profit în sume mari, diferenţe de TVA, cifra de afaceri este în descreştere, că s-a identificat risc fiscal cu privire la cheltuielile deductibile înregistrate în evidenţa contabilă şi deductibilitate TVA.

“Cam asta spune notificarea, fără nimic altceva. Mai sunt notificări care arată un ghiveci. Include şi chestiuni legate de indicatori financiar-contabili, că a scăzut productivitatea, că sunt neconcordanţe în Declaraţia 394 şi 390, nivel de rentabilitate. Deci sunt diverse lucruri. E un amestec de lucruri şi dacă mă uit cu atenţie la el s-ar putea să constat că cele 30 de zile pe care le am la dispoziţie, uneori vreo 20 de puncte, îmi va fi foarte greu”, a menţionat Spătaru în cadrul TaxEU Forum.

De asemenea, conform acestuia, cifrele care sunt în notificare nu sunt însoţite de niciun fel de detaliu:

“Deci îmi spui că am impozit pe profit de 9.000 de lei. De unde vin cei 9.000 de lei? Notificarea mai spune că am o problemă cu zona de cheltuieli. Care cheltuieli? Ce cheltuieli mai exact?”, spune el, adăugând că scopul contribuabilului, prin notificarea de conformare a ANAF, este să-şi rectifice declaraţia.

“Ce rectific dacă nu ştiu de unde vin sumele?”, a continuat expertul în fiscalitate.

Conform site-ului citat, expertul a mai spus că sunt multe notificări, inclusiv în zona de TVA, care fac doar trimiteri generale de neconcordanţe fără să indice concret: Ce? Unde? Cu cine? Ce trebuie să corectez?

“Ce au comparat? Ce poziţii financiar-contabile sunt acolo? Aşa, să anunţi că mi-a scăzut rentabilitatea sau productivitatea mai nou, cum ai calculat? Că poate eu calculez productivitatea altfel: pe om, pe timp, pe oră, pe zi”, a specificat el.

Totodată, Spătaru a afirmat că a sunat la ANAF pentru a afla de unde au scos acele sume:

“Am sunat la ANAF şi le-am spus că mi-au dat nişte de sume (în notificare n.r.): De unde sunt? Răspunsul ANAF: Aşa mi le-a dat sistemul!”. Mai multe detalii aici.