CSM a decis: Traian Băsescu, din nou pe lista neagră a denigratorilor justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a sancţionat o serie de declaraţii controversate făcute de Traian Băsescu la adresa activităţii procurorilor şi a sistemului judiciar.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.12.2016

O serie de declaraţii lansate în spaţiul public de fostul preşedinte Traian Băsescu sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului şi integrităţii magistraţilor, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem, a stabilit, în cadrul şedinţei de joi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Este vorba despre afirmaţiile făcute de fostul şef de stat la adresa activităţii procurorilor şi a sistemului judiciar în cadrul unei emisiuni difuzate de postul România TV în data de 6 decembrie, preluate ulterior de o parte a mass media.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

"În contextul derulării unor proceduri judiciare în legătură cu achiziţionarea unor terenuri de către una dintre fiicele sale, fostul Preşedinte a lansat grave acuzaţii privind independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acreditând ideea că aceştia sunt coordonaţi de forţe din afara ţării, protejând interesele acestora în schimbul unor decoraţii şi aprecieri, acţionând în sensul distrugerii valorilor româneşti", reiese din investigaţia Inspecţiei Judiciare.

Inspectorii au constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de fostul preşedinte, persoană publică ce se bucură în continuare de o anumită notorietate, "reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură să inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar în ansamblul său".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile menţionate sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, cu consecinţa afectării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor