Criza energetică ar putea duce la închiderea celui mai mare accelerator de particulede la CERN
alte articole
Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) intenţionează să închidă unele dintre acceleratoarele sale de particule, inclusiv cel mai mare accelerator de particule din lume - Large Hadron Collider (LHC) - pe fondul crizei energetice în Franţa.
Situat în apropierea graniţei dintre Franţa şi Elveţia, CERN consumă aproximativ 200 de megawaţi de electricitate în timpul funcţionării la capacitate maximă. Aceasta reprezintă aproape o treime din consumul de electricitate din Geneva, al doilea cel mai populat oraş din Elveţia. În cadrul unui interviu acordat publicaţiei The Wall Street Journal, Serge Claudet, preşedintele comisiei de gestionare a energiei de la CERN, a declarat că organizaţia elaborează un plan de închidere a câtorva dintre acceleratoarele sale de particule în perioadele de cerere maximă.
CERN are opt acceleratoare de particule în complexul său, precum şi două deceleratoare de particule. Oprirea acceleratoarelor sale poate reduce consumul de energie al instalaţiei cu până la 25%. Dacă este necesar, CERN este dispus să oprească şi LHC, a declarat Claudet.
"Preocuparea noastră este într-adevăr stabilitatea reţelei, deoarece facem tot ce putem pentru a preveni o pană de curent în regiunea noastră", a declarat acesta pentru mass-media. Organizaţia este în discuţii cu compania franceză de stat EDF SA, furnizorul său de energie electrică, în legătură cu această problemă.
Xavier Piechaczyk, şeful TSO RTE, compania care operează reţeaua electrică din Franţa, a avertizat că ţara trebuie să reducă consumul de electricitate cu 15% la orele de vârf în această iarnă pentru a evita întreruperile de curent.
"Ne-am pierdut toate marjele pentru a satisface cererea de electricitate. Posibila penurie de gaz din această iarnă ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia", a declarat Piechaczyk într-un interviu acordat presei locale, potrivit Montel News.
Criza de energie electrică din Franţa
Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a evocat, într-un interviu recent, posibilitatea unor întreruperi prin rotaţie a energiei electrice pe intervale de două ore, potrivit The Associated Press. Ea a pus criza de energie electrică pe seama războiului din Ucraina şi a opririi planificate a aproximativ jumătate din reactoarele nucleare ale ţării.
"Înseamnă că producem mai puţină electricitate şi pot exista momente, dacă este foarte frig, în care putem avea o problemă de furnizare a energiei electrice. Într-un astfel de caz... am întrerupe, prin rotaţie, cartier cu cartier, pentru cel mult două ore", a spus Borne.
Aproximativ 67% din energia electrică a Franţei provine din energie nucleară. Ţara are 56 de reactoare nucleare, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt deja oprite pentru reparaţii şi întreţinere.
Franţa a închis multe dintre centralele sale pe bază de petrol şi cărbune pentru a îndeplini obiectivele privind energia verde. Multe dintre proiectele de energie regenerabilă propuse au fost amânate.
Rusia a redus livrările de gaze către Franţa. Borne a evocat posibilitatea ca gazul să fie raţionalizat pentru marii consumatori din sectorul de afaceri.
Criza energetică este o situaţie inedită pentru Franţa, care a fost mult timp un exportator de energie de top în Europa. Pentru prima dată din 2012, Franţa a devenit un importator net de energie în 2022, potrivit datelor firmei de consultanţă EnAppSys.