Criza economică din Uniunea Europeană va afecta şi Republica Moldova

(photos.com)
Ana Chitoroagă
29.08.2012

Potrivit unor experţi, recesiunea, care a lovit dur în partenerii noştri externi, nu va ocoli economia ţării noastre. În acelaşi timp alţi experţi spun că pentru a salva situaţia, guvernarea va trebui sa contracteze noi împrumuturi.

Potrivit Publika.TV, Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei a declarat: "Criza din UE, cu părere de rău, nu încetează. Această criză pentru Europa nu creează o panică, dar are repercusiuni directe asupra noastră. Ştim foarte bine că o treime din populaţia activă se află peste hotarele ţării, din cauza şomajului fără precedent".

La rândul său expertul economic Sorin Hadârcă consideră: "Acei moldoveni care se află la muncă în Italia transmit mai puţini bani acasă. Una este ca şi salariile pe care le ridică acolo legal sau ilegal sunt acum mai mici, dar există şi un factor care ar trebui să ne îngrijoreze pe termen lung. Familiile tind să se reîntregească".

Totodată, analiştii cred că situaţia se va agrava în curând şi mai mult, iar guvernanţii vor fi nevoiţi să se îndatoreze din nou. În acest sens, analistul economic Victor Gurău a subliniat: "Importurile cresc, iar perceperile la Bugetul de stat din TVA scad. Ne aşteaptă un colaps, perceperi la buget nu vor fi. Va fi necesară iarăşi o injecţie externă".

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele trei luni ale anului, creşterea economică a Republicii Moldova nu a depăşit un procent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor