Octavian Calmâc: Ministerul Economiei îşi menţine prognoza sa de 3% a PIB-ului pentru anul 2012
alte articole
”Ministerul Economiei îşi menţine prognoza sa de 3% a PIB-ului, efectuată pentru anul 2012” , a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul lansării de joi, 26 ianuarie 2012, a publicaţiei economice bianuale "MEGA - Analiza Creşterii Economice în Moldova: iulie 2012", efectuată de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup.
Comentând analiza macroeconomică efectuată de către partenerii din societatea civilă, Octavian Calmâc a susţinut concluzia generală a ediţiei, ”că în economia Republicii Moldova are loc o repetare a unor tendinţe economice similare celor din 2008-2009” dar a afirmat că punctul critic în evoluţia economică înregistrat în 2009 a fost deja parcurs de Republica Moldova în trimestrul I al anului 2012 şi recesiunea are loc pe un fon pozitiv de creştere a PIB-ului, relatează serviciul de presă al ministerului.
Efectuând o descriere a datelor macroeconomice pentru prima jumătate a anului curent, viceministrul Economiei a constatat descreşterea din domeniul industrial în primele luni ale anului. Totodată, a afirmat că statistica primelor şase luni vine să atestate o îmbunătăţire vădită a situaţiei şi industria va ieşi pe un trend pozitiv la sfârşitul anului din contul industriei extractoare şi proiectelor de infrastructură de amploare aflate în derulare.
Referitor la datele statistice ale comerţului exterior în primele şase luni ale anului, Octavian Calmâc a menţionat o creştere de 4.9%, caracterizând aceste date drept ”modeste dar durabile” în special în comparaţie cu anul 2011 când exporturile au crescut cu 62% iar importurile cu 44%. Structura exportului demonstrează că livrările spre UE au fost afectate de criza economică din statele comunitare, în creştere fiind exporturile spre statele CSI cu circa 11%. Importurile au crescut în perioada nominalizată cu circa 5,2%.
În prima jumătate a anului curent salariul mediu pe ţară a crescut cu circa 4,2%, şi îşi va menţine tendinţa de creştere până la sfârşitul anului. ”Sunt două domenii ce au înregistrat o scădere al aportului său în PIB - domeniul energetic şi agricultură. Referitor la domeniul energetic, politica Ministerului Economiei din ultimii ani este îndreptată spre introducerea eficienţei energetice şi micşorarea componentei resurselor energetice în costul final al produselor. Astfel, scăderea consumului de resurse energetice utilizate este un rezultat pozitiv al acestor politici ce vin să ridice competitivitatea produselor autohtone”, a zis viceministrul Economiei.
În ce priveşte agricultura, Octavian Calmâc a comentat că ”producţia agricolă va fi în scădere, însă veniturile în această sferă vor fi balansate prin preţuri ce sunt pe un trend destul de înalt atât în ţară cât şi în regiune. Important este ca statul să vină cu măsuri stimulatoare de eliminare a barierelor în calea comerţului, micşorând astfel preţul final al produselor, să fie continuate reformele structurale şi menţinut un regim comercial liberalizat cu partenerii străini”.
Menţionăm că, conform prezentării efectuate de către Expert-Grup, prognoza evoluţiei principalilor indicatori economici pentru anul 2012 este următoarea - PIB-ul va creşte cu circa 1,2%, exporturile vor creşte cu circa 1%, importurile – cu aproape 2,5%, consumul privat va creşte cu circa 2,8% iar investiţiile vor rămâne la nivelul anului 2011, evoluţia indicelui preţurilor de consum va fi de 4,1%.