Cristiano Ronaldo, îmbrăcat în şeic arab

Celebrul fotbalist apare într-un videoclip îmbrăcat într-o tunică albă, cu eşarfa pe cap şi mantia destinată autorităţilor arabe.
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo (screenshot video Youtube)

În decembrie 2022 Cristiano Ronaldo a semnat un contrat cu echipa Al-Nassr, aceasta fiind o adevărată revoluţie nu numai pentru Arabia Saudită, ci şi pentru lumea fotbalului în general. De la sosirea lui în ţară, fotbalistul portughez nu a ezitat să se integreze în cultura şi tradiţiile regatului, ajungând chiar să se îmbrace în şeic arab. Cu ocazia Zilei Naţionale a Arabiei Saudite, care a avut loc pe 23 septembrie, clubul de fotbal a distribuit un videoclip în care fotbalistul a dansat celebrul dans al sabiei alături de alţi coechipieri, informează publicaţia Gulf.

Ronaldo, care apare la finalul videoclipului, poartă thawb sau thobe, un veşmânt alb asemănător unei tunici până la glezne; pe cap poartă kufiya (cunoscută şi sub numele de hatta sau shemagh), eşarfa tipică în carouri roşii şi albe, ţinută de o bandă neagră, iar deasupra poartă bisht, tunica neagră în care Leo Messi a pozat după triumful Argentinei la Cupa Mondială din Qatar. Cristiano îşi completează stilul şi cu o sabie, cunoscută sub numele de scimitar.

(screenshot video Youtube)

Deşi portughezul nu este singurul jucător care s-a îmbrăcat ca un arab, este singurul care poartă bisht, mantia cu o tradiţie milenară, confecţionată din păr de cămilă şi lână de capră, care simbolizează prestigiul. De fapt, acest veşmânt este purtat doar de familia regală la ocazii speciale, sau de unii membri ai clerului numai la ocazii speciale. Prin urmare, este un simbol foarte important în cultura ţărilor arabe.

(screenshot video Youtube)

Astfel, echipa saudită de fotbal lasă să se înţeleagă că Ronaldo este un fel de rege pentru ei. Atacantul este plătit cu 200 de milioane de euro pe sezon, un contract istoric cu care ambele părţi par să fie mulţumite. Portughezul nu a ezitat să se mute în ţara din Orientul Mijlociu împreună cu întreaga familie. Şi nici nu ezită să ia parte la tradiţiile ţării şi să se îmbrace în costum tradiţional.

Pe pagina Instagram a echipei arabe Al-Nassr puteţi viziona videoclipul.