Cristi Borcea dă cu subsemnatul la DIICOT, într-un dosar de un milion de dolari

Cristi Borcea
Cristi Borcea (Sport Romania TV)

Fostul finanţator al clubului Dinamo, Cristi Borcea şi fostul şef al arbitrilor Vasile Avram au fost aduşi, în această dimineaţă, la sediul DIICOT pentru audieri într-un dosar vizând dispariţia unui milion de dolari din fondurile Federaţiei Române de Fotbal, relatează Realitatea TV.

Borcea, actualmente închis în dosarul Transferurilor şi pus sub acuzare în cazul mituirii judecătoarei Terceanu, este audiat la DIICOT în dosarul FRF în calitate de martor.

Reamintim că procurorii au audiat, în acest caz, mai mulţi grei ai fotbalului românesc, printre care fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir, preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan, fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Patriţiu Abrudan, preşedintele FC Braşov, Cornel Şfaiţer, reprezentantul cluburilor de Liga a 2-a în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, Ştefan Stana.

Potrivit unor surse judiciare, în perioada 2010-2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, prin care s-a urmărit însuşirea sumei de peste un milion dolari, bani proveniţi din finanţarea FRF de către FIFA. Aceşti bani au fost supuşi unui proces de "reciclare", fiind efectuate transferuri succesive prin conturile mai multor persoane juridice şi fizice.

Conform gandul.info, punctul central al investigaţiilor din acest dosar este reprezentat de costurile de construire a bazei de pregătire a Federaţiei Române de Fotbal, situată la Buftea.

Sumele de construcţie şi de proiectare a bazei, ridicată între 2009 şi 2011, în mandatul lui Mircea Sandu, cu bani din diverse proiecte de la FIFA şi UEFA, sunt considerate nejustificate de procurorii DIICOT. Doar hotelul din interiorul bazei a costat 2,4 milioane de euro, costurile de proiectare fiind de 600.000 de euro. Procurorii consideră că o firmă de proiectare din occident poate realiza un proiect similar cu o sumă de 20 ori mai mică.