Crin Antonescu: În următorii ani, România va fi "de facto" un regim prezidenţial

Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

După o lungă absenţă din prim-planul opiniei publice, fostul şef al PNL, Crin Antonescu, a ieşit la rampă duminică seara şi a declarat, în cadrul unei emisiuni B1 Tv, că în anii care vor urma în ţara noastră va fi, de facto, un regim prezidenţial al noului şef de stat Klaus Iohannis.

"Iohannis, între puţinele lucruri pe care le-a spus în campanie, au fost două foarte grele. Dacă cineva nu l-a crezut, îl priveşte. Domnul Iohannis a spus: "Candidez şi vreau să fiu preşedinte pentru a schimba modul în care se face politică în România" (…) Doi, domnul Klaus Iohannis, şi prin experienţa sa de viaţă, şi prin natura sa, ca personalitate, un om aşezat, calm, care face lucrurile pas cu pas, dar cu o tenacitate şi cu o forţă ieşite din comun.

Klaus Iohannis, având în vedere şi conjuctura, va fi un preşedinte extrem de puternic al României. România, de facto, va fi în următorii ani, un regim prezidenţial. Ceea ce îmi doresc, nu am de unde să ştiu, şi nu văd temeiuri care să ne facă pesimişti deocamdată, este ca forţa pe care împrejurările istoriei acestor ani i-o dau lui Klaus Iohannis să fie folosită în direcţia corectă, a reconstrucţiei unei clase politice, dar pe care trebuie să o facă forţe politice, forţe civile, societatea, nu DNA, nu SRI, că nu e treaba lor", a precizat Crin Antonescu.

Fostul lider liberal este de părere că ar fi benefică o schimbare de guvern, însă este foarte important ca acel guvern nou să fie constituit astfel încât să fie mai bun decât acesta.

În ceea ce priveşte modul în care se poate realiza o schimbare a Guvernului Ponta, Crin Antonescu a evidenţiat că, pentru realizarea acestui lucru, este necesar în mod clar o serie de compromisuri.

"Nu se poate şi cu aplicarea perfect rigidă a unei idei altfel elementare, cei care au plecat să nu mai vină înapoi, nu se poate să faci şi asta, ceea ce ar fi de dorit, şi să faci în acelaşi timp şi un alt guvern. Simplu, cei care vor un alt guvern, un guvern pro-prezidenţial să spunem, un guvern care să acţioneze împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, trebuie să înţeleagă că sunt absolut necesare aceste compromisuri — 'adu-i pe ăia, vorbeşte cu ăilalţi'", a explicat Crin Antonescu.

Deşi se declară un critic vehement al Guvernului Ponta, fostul şef PNL susţine că nu este atât de odios cum l-au descris unii, însă schimbarea lui este cerută de dinamica alegerilor prezidenţiale.

"De ce trebuie schimbat? Pentru că dinamica alegerilor prezidenţiale, această prezidenţializare psihologică a electoratului românesc şi a opiniei publice din România o fac necesară acum. Cred că ar fi fost mai bine pe destin de durată lungă ca om politic lui Victor Ponta să plece imediat după alegeri. Dar asta înseamnă că trebuie pus un guvern bun, ceea ce nu e uşor lucru", a subliniat Crin Antonescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne