Credit Suisse îi închide contul artistului disident chinez Ai Weiwei

Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei.
Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei. (Captură Foto)

Într-o postare publicată săptămâna aceasta pe blog, artistul disident chinez Ai Weiwei a dezvăluit că gigantul bancar Credit Suisse a decis să închidă contul bancar al fundaţiei sale din cauza „cazierului său judiciar” din China comunistă - în ciuda faptului că disidentul nu a fost niciodată condamnat pentru vreo infracţiune, iar acuzaţiile pe care i le-a adus regimul comunist chinez sunt considerate de numeroşi analişti o hărţuire politică.

Ai Weiwei este unul dintre cei mai renumiţi artişti din China, cunoscut pentru proiectarea stadionului olimpic din Beijing de la Jocurile Olimpice din 2008. Artistul a fugit din ţară după ce desele sale luări de poziţie cu privire la abuzurile comise de regimul de la Beijing au atras mânia Partidului Comunist Chinez.

Ai Weiwei locuieşte acum în Portugalia, unde se pare că a scris un articol de opinie pentru Artnet, în care respinge decizia Credit Suisse de a închide contul organizaţiei sale.

Ştirea despre această decizie a fost raportată de publicaţia South China Morning Post, controlată de Jack Ma, fondatorul Alibaba, care a avut o aliniere bruscă la politicile Partidului, după ce a dispărut câteva luni de pe scena publică.

Credit Suisse a refuzat să comenteze ştirea. "Credit Suisse m-a informat iniţial că au o nouă politică de a rezilia toate conturile bancare care sunt legate de persoanele cu antecedente penale", a precizat Ai Weiwei. Banca a cerut ca fondurile să fie mutate până în septembrie.

Artistul nu a fost acuzat niciodată oficial de vreo infracţiune, dar a fost reţinut pentru 81 de zile în 2011 de către regimul comunist chinez.

Ai Weiwei a declarat că a fost contactat pentru prima dată de managerii băncii în iunie şi a fost întrebat cu privire la un interviu pe care îl acordase unui ziar elveţian cu câteva zile înainte, în care critica elveţienii pentru că au votat în favoarea unor „politici anti-migranţi” mai stricte. Ai Weiwei a menţionat că în acel interviu a fost şi el citat ca motiv al închiderii. El a adăugat că unele fonduri ale sale rămân încă în cont, dar că trebuie mutate în curând şi că în mare parte contul a fost îngheţat.