Cortina de sârmă ghimpată: Polonia fortifică graniţa cu Rusia

(Captură Foto)

Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei sale de 210 km cu exclava rusă Kaliningrad, pentru a ţine la distanţă migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi pentru a le oferi localnicilor un sentiment mai mare de securitate, scrie Deutsche Welle.

Ferma lui Krzysztof Zajaczkowski se află la doar 400 de metri de graniţa care separă Polonia de Rusia. De la fereastra casei sale, primarul din satul Wilkajcie poate vedea literele semnului galben pe care scrie în poloneză "Frontieră naţională" .

Pădurea de molizi de dincolo de semn se află pe teritoriul exclavei ruseşti Kaliningrad. Până la sfârşitul lunii noiembrie 2022, va fi posibil să se meargă pe jos prin iarbă până la linia de frontieră reală. După aceea, traseul va fi blocat de un gard de sârmă ghimpată pe partea poloneză a frontierei.

La doar câţiva kilometri mai la est, lucrările la gard au început deja. "Acest lucru este bun şi necesar atunci când trăieşti atât de aproape de Rusia", a declarat Zajaczkowski pentru DW.

El a spus că, deşi nu se simte în pericol fără gard, deoarece zona este atent păzită de poliţiştii de frontieră polonezi, totuşi "când te uiţi la ce se întâmplă astăzi în Ucraina, nu ştii niciodată ce ar putea veni din partea rusă".

O frontieră "impenetrabilă"

"Vrem să facem această graniţă impenetrabilă", a explicat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, atunci când a anunţat construirea unui nou gard la graniţă, la 2 noiembrie 2022. Decizia, a menţionat el, este legată de "traficul aerian dintre Orientul Mijlociu şi Kaliningrad". Potrivit presei, aeroportul din exclava rusă a semnat contracte cu Siria, Bielorusia şi Turcia.

În 2021, mii de persoane au zburat la Minsk, capitala Bielorusiei vecine, cu scopul de a călători de acolo până la graniţa cu Polonia şi de a trece în UE. Au avut loc ciocniri violente între migranţi şi membri ai forţelor de securitate poloneze.

Polonia a ridicat apoi un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale estice cu Bielorusia. Agenţia poloneză a Poliţiei de frontieră afirma că numărul încercărilor de trecere ilegală a frontierei a scăzut de atunci - de la 17.000 în octombrie 2021 la puţin sub 1.500 în octombrie 2022.

Camere de luat vederi, cabluri de declanşare şi detectoare de mişcare

Acum se intenţionează ca şi regiunea limitrofă Kaliningradului să fie protejată cu un gard similar la graniţa de nord a ţării. Primii cinci kilometri (3,1 mile) au fost finalizaţi până la jumătatea lunii noiembrie 2022.

Când va fi finalizată, bariera va avea o lungime de peste 200 de kilometri, o lăţime de trei metri şi o înălţime de 2,5 metri. Pentru început, ea va fi făcută doar din sârmă ghimpată. Mai târziu vor fi instalate camere de luat vederi, cabluri de declanşare şi senzori seismici subterani.

Până în prezent, nu multe persoane au trecut ilegal frontiera din Kaliningrad, Agenţia poloneză a Poliţiei de frontieră înregistrând doar 11 cazuri între ianuarie şi sfârşitul lunii septembrie. Cele mai multe dintre persoanele implicate erau contrabandişti de tutun, nu migranţi. Cu toate acestea, sondajele sugerează că două treimi dintre polonezi sunt în favoarea noului gard de frontieră.

Teama de un atac rusesc

"Migranţii nu sunt cea mai mare îngrijorare a noastră", a explicat Urszula, care locuieşte în oraşul Goldap (14.000 de locuitori), la doar patru kilometri de frontieră. "Cel puţin, nu am văzut niciunul aici până acum. Dar cu cât este mai mare protecţia împotriva Rusiei, cu atât mai bine. Putin este un bandit", a spus ea.

Un alt tânăr care a vorbit cu DW a împărtăşit acest sentiment, spunând că "într-o zi, Rusia va ataca şi Polonia".

Urszula nu are absolut nicio îndoială că Polonia are nevoie de gardul de frontieră. Ea se gândeşte chiar să părăsească ţara. "După 30 de ani petrecuţi în SUA, m-am întors în Polonia când am ajuns la vârsta pensionării", a spus ea. "Dar acum mă simt atât de nesigură aici încât mă gândesc să mă întorc în America."

Critici la adresa gardului de la graniţă

Însă nu toată lumea împărtăşeşte această opinie. "Nu ştiu dacă sârma ghimpată îi va opri pe refugiaţi sau dacă nu ar fi mai bine ca Polonia să pună în sfârşit în aplicare o politică de migraţie adecvată", a declarat Zbigniew Sodol, care conduce un centru de oxigenoterapie în Goldap.

"Dacă Rusia îşi lansează rachetele, acestea vor zbura pe o distanţă de 500 de kilometri, chiar deasupra capetelor noastre", a declarat el pentru DW. "Nu există niciun gard care să poată opri asta".

Sodol a continuat spunând că ceea ce face Putin în Ucraina este "sălbatic", dar că există şi "oameni normali" în Rusia. De asemenea, el a subliniat că oamenii din Polonia şi Kaliningrad au beneficiat de traficul de frontieră regulat care a existat până în 2015.

Opoziţia poloneză şi-a exprimat, de asemenea, criticile. Eurodeputata Janina Ochojska de la Platforma Civică (PO, de opoziţie), activistă pentru drepturile omului, s-a adresat pe Twitter premierului şi guvernului polonez: "V-aţi pierdut raţiunea?", a scris ea. "Aţi cheltuit 350 de milioane de euro (363 de milioane de dolari) pe un 'zid' la graniţa dintre Polonia şi Bielorusia, doar pentru a avea portiţe pentru alte încălcări ale legii şi pentru a-i împinge înapoi pe migranţi, iar acum vreţi să construiţi încă unul? Respectaţi legile şi procedurile. Este mai ieftin şi mai eficient."

Protejarea frontierei externe a UE

Dar voci critice ca acestea sunt rare în Polonia. Când vine vorba de securitate, nu există aproape nicio diferenţă între poziţiile guvernului şi cele ale opoziţiei.

Acest lucru nu este o surpriză, spune Paulina Piasecka, directoare a Centrului de studii privind terorismul de la Collegium Civitas din Varşovia. "Atunci când reacţionăm la o ameninţare din partea statului care a început conflictul cu Ucraina chiar peste graniţa noastră, nu este de aşteptat să existe opoziţie."

Ea a subliniat că Polonia este, de asemenea, responsabilă pentru protejarea unei părţi a frontierei externe a UE. "Investiţia în securitate la graniţa cu Kaliningrad nu este doar pentru cetăţenii Poloniei, ci şi pentru cei din toate celelalte ţări care fac parte din Spaţiul Schengen", a declarat Piasecka pentru DW, adăugând că gardul de la graniţă întăreşte şi sentimentul de securitate resimţit de oamenii care locuiesc în regiune.

Pregătiri pentru ceea ce ar putea urma

Krzysztof Zajaczkowski a declarat că el şi familia sa se vor simţi mai în siguranţă atunci când vor putea vedea în sfârşit gardul de sârmă ghimpată de la fereastra lor. Cu toate acestea, el consideră că oamenii nu ar trebui să stea degeaba şi să aştepte ca statul să facă ceva. La fel ca multe familii din Polonia în acest moment, soţii Zajaczkowski au început să-şi facă provizii şi să-şi pregătească o ascunzătoare.

"Avem o pivniţă mare sub hambar, unde ne-am putea ascunde pentru o vreme în caz de pericol", a declarat Krystyna, mama lui Zajaczkowski, în vârstă de 73 de ani, care depozitează deja acolo cartofi, miere şi ouă de la fermă. "Indiferent dacă sunt hoarde de migranţi sau un atac al ruşilor, eu nu-mi părăsesc casa".