Corlăţean i-a transmis lui Fule interesul României pentru minorităţile din Serbia şi Albania

Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule.
Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit luni, la Bucureşti, cu comisarul pentru extindere, Stefan Fule, căruia i-a transmis interesul României pentru minoritatea română din Serbia şi pentru cea aromână din Albania, în contextul apropierii celor două ţări de UE.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat vecinătatea estică a UE şi regiunea Balcanilor de Vest.

”În ceea ce priveşte Balcanii de Vest, am apreciat în discuţiile noastre publicarea de către CE a pachetului anual privind extinderea UE şi am reiterat importanţa menţinerii ritmului şi credibilităţii procesului de extindere, prin respectarea angajamentelor asumate, odată ce sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de aderarea la UE. Considerăm că extinderea trebuie să rămână una dintre priorităţile de politică externă ale UE în ciuda problemelor presante cu care se confruntă Uniunea. Menţinerea atenţiei UE faţă de statele din Europa de Sud-Est este cheia pentru obţinerea de rezultate pe agenda de reforme”, a declarat Titus Corlăţean, în cadrul declaraţiilor de presă comune.

”Reafirmăm interesul României pentru o regiune mai stabilă şi mai prosperă, precum şi pentru disponibilitatea de a furniza expertiza românească în domeniul integrării europene statelor din Balcanii de Vest. Subliniem importanţa îndeplinirii criteriilor politice de către toţi candidaţii la aderarea la UE, importanţă accentuată de noua abordare a CE. România acordă o atenţie specială respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din statele din regiune. În acest context, am reiterat convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reformă pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei ca parte integrantă a tuturor criteriilor politice de la Copenhaga. Avem, bineînţeles, un mecanism bilateral cu Serbia pe care încercăm să-l punem în valoare şi din această perspectivă”, a spus ministrl de externe.

Totodată, ministrul de externe a amintit şi de minoritatea aromână din Albania.

”Am salutat în acest context progresele înregistrate de Albania în implementarea reformelor necesare continuării parcursului său european. Încurajăm continuarea eforturilor în vederea îndeplinirii depline a criteriilor necesare acordării statutului de stat candidat. Şi aici am exprimat interesul nostru pentru ca situaţia minorităţii aromâne să fie tratată la nivelul standardelor europene de către autorităţile albaneze”, a subliniat Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a adresat mulţumiri comisarului Fule pentru ”susţinerea acordată aprofundării relaţiei UE cu R. Moldova”.

”Contăm pe sprijinul domnului comisar şi al CE pentru asigurarea unei perspective europene R. Moldova. O spunem în mod constant şi o repetăm şi astăzi, România susţine ferm această abordare”, a declarat Titus Corlăţean, adăugând că România susţine în continuare aspiraţiile europene ale Ucrainei şi Georgiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor