(Corespondenţă) Premierul Victor Ponta încurajează companiile austriece să investească în România

Primul-ministru Victor Ponta, în cadrul reuniunii „Prietenii Coeziunii”. (www.gov.ro)
Bogdan Florescu
18.06.2012

Premierul român, Victor Ponta, însoţit de ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi, de ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, şi consilierul de stat Eugen Teodorovici, a participat luni, cu prilejul vizitei sale oficiale în Austria, la Forumul AWO Rumänien (Forumul economic România-Austria), organizat la sediul Camerei Economice Federale a Republicii Austria (WKO).

Şeful executivului român a subliniat în discursul de deschidere a forumului că guvernul român trebuie să fie proactiv în relaţia cu marile companii austriece care investesc în România şi a transmis celor prezenţi la reuniune că a sosit la Viena pentru a transmite un "mesaj puternic", şi anume că Austria şi companiile sale sunt de mare importanţă pentru România.

"Am venit să-mi exprim gratitudinea pentru toate companiile austriece care au investit şi au creat locuri de muncă în ţara noastră şi pentru a da un mesaj pozitiv că ne interesează investiţiile dumneavoastră şi că vrem să găsim soluţii nu numai pentru a le garanta, ci şi pentru a vă încuraja să investiţi mai mult şi să aveţi mai multă încredere în viitorul ţării mele", a declarat premierul Ponta, admiţând totuşi că România trebuie să facă îmbunătăţiri în anumite domenii precum lupta împotriva corupţiei, a birocraţiei şi capacitatea de absorbţie a fondurilor europene.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a prezentat participanţilor la lucrările forumului priorităţile programului de guvernare.

"În contextul instabilităţii economice globale, guvernanţii trebuie să continue eforturile pentru crearea unui mediu de afaceri în vederea stimulării relaţiilor economice dintre Austria şi România", a afirmat Lucian Isar.

Noul guvern are un program ambiţios pentru impulsionarea investiţiilor, crearea de locuri de muncă, stimularea mediului de afaceri şi asigurarea condiţiilor favorabile procesului de conversie economică. De asemenea, printre priorităţile de guvernare se numără susţinerea relansării economice, restructurarea companiilor publice în vederea reducerii pierderilor acumulate sau dezvoltarea sectorului energetic, a amintit Lucian Isar.

Dezvoltarea sectorului energetic, capitol distinct al programului noului guvern al României, include, printre altele, accelerarea procesului de înfiinţare a complexelor energetice Hunedoara şi Oltenia, dar şi proiecte naţionale de interes strategic în domeniul energiei - hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşeşti, Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, noile grupuri energetice de la Rovinari, Isalniţa, Iernut, Brăila, Galaţi, Borzeşti.

Parteneriatul economic dintre Austria şi România s-a dovedit până acum de succes, a afirmat Lucian Isar, adăugând că există oportunităţi care ar putea prezenta în prezent interes în sectorul energetic: în domeniul hidroenergetic, în domeniul producţiei de energie pe bază de cărbune sau în domeniul gazelor naturale.

Eugen Teodorovici, consilier de stat al primului ministru, a vorbit despre posibilităţile investiţionale şi a dezbătut problemele legate de accesarea fondurilor europene în România.

Eugen Teodorovici a menţionat de asemenea măsurile luate pentru standardizarea documentaţiei de atribuire pentru proiectele de mediu, efectele acestei măsuri urmând să fie pozitive, în special prin reducerea numărului de contestaţii.

La rândul său, Chritoph Leitl, preşedintele Camerei de Economie din Austria (WKO), a subliniat faptul că România este un stat partener şi mai ales un stat prieten, ale cărui eforturi de aderare la UE au fost sprijinite de la bun început de Austria.

"Creşterea economică din România reprezintă o mare şansă pentru îndreprinderile noastre, există nenumărate posibilităţi în domeniul infrastructurii, energiei şi tehnologiei de mediu", a afirmat Christoph Leitl, adăugând că în prezent mii de firme austriece investesc în România şi oferă locuri de muncă pentru 100.000 de angajaţi români.

"Trebuie sa existe schimbări şi îmbunătăţiri, iar noul guvern este ambiţios şi vrea sa rezolve asemenea probleme. Noi putem contribui prin investiţii şi expertiză", a subliniat Christopf Leitl.

Rudolf Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei în Romania, a evocat recunoaşterea potenţialului mediului de afaceri din România şi folosirea oportunităţilor din ţara noastră de către companiile austriece, arătând că România reprezintă o piaţă cu potenţial, dar şi cu riscuri.

Stefan Einfalt, directorul general al firmei care deţine fabrica Voestalpine Steel Service Center Romania SRL (de la Giurgiu), şi Dieter Meyer, director Renewable Power Gmbh, au prezentat în cifre şi date experienţa companiilor lor în România.

România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai Austriei în regiunea Europei de Sud-Est. Exporturile Austriei către România au crescut în ultimul an cu 11%, atingând în prezent 1,9 miliarde de euro. Având în vedere nenumăratele investiţii în aproape toate domeniile economice, Austria este al doilea mare investitor străin din România, în special în domenii precum energiile alternative, turismul, infrastructura de transport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor