Coreea de Sud trimite oficiali de rang înalt la Phenian pentru reducerea tensiunilor nucleare

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Preşedintele sud-coreean va trimite în această săptămână în Coreea de Nord o delegaţie condusă de directorul pe probleme de securitate naţională pentru a discuta despre modul în care s-ar putea reduce tensiunile nucleare şi pentru facilitarea tratativelor dintre Phenian şi Washington.

Vizita delegaţiei, anunţată duminică de biroul preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, are loc într-un moment de relaxare între cei doi rivali, aparent generat de recentele Jocuri Olimpice de Iarnă din Pyeongchang.

Delegaţia, formată din 10 membri, va zbura luni spre Phenian pentru o vizită de două zile care include discuţii cu înalt oficiali nord-coreeni.

Discuţiile vor aborda modalităţile de promovare a păcii în Peninsula Coreeană, de îmbunătăţire a legăturilor dintre cele două Corei şi de stimulare a unui mediu potrivit pentru reluarea discuţiilor dintre Phenian şi Washington, a precizat biroul preşedintelui Moon.

După vizita din Coreea de Nord, delegaţia va călători în SUA pentru a discuta cu oficiali din Washington.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat luna trecută că discuţiile cu Phenianul vor avea loc doar “în condiţii potrivite”.

De asemenea, Trump a sugerat sâmbătă că SUA se va întâlni cu Coreea de Nord, dar că aceasta trebuie mai întâi “să se denuclearizeze”.

Nu este clar dacă Trump a glumit sau dacă discuţiile oficiale între Coreea de Nord şi SUA sunt iminente.

Un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe a cerut sâmbătă Statelor Unite să renunţe la orice precondiţii pentru discuţii.

Luna trecută era programat ca vicepreşedintele american Mike Pence să se întâlnească cu oficiali nord-coreeni, inclusiv cu sora dictatorului Kim Jong-un, în perioada în care se afla în Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de Iarnă, însă nord-coreenii au anulat întâlnirea în ultima clipă, au afirmat oficiali americani în luna februarie.