Consultant politic, declaraţii explozive: Iohannis nu a lipsit doar de la dineul lui Biden, ci şi de la o parte dintre lucrările summit-ului NATO

Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
18.07.2024

Faptul că preşedintele a lipsit de la recepţia oferită de Joe Biden este un fapt, nu un zvon. Şeful statului a lipsit nu doar de la Casa Albă ci şi de la o parte dintre lucrările summit-ului NATO şi chiar de la şedinţa de final, susţine consultantul politic George Rîpă, într-un interviu acordat Epoch Times.

Potrivit acestuia, Administraţia prezidenţială - care, reamintim, nu a dat nicio informaţie pe acest subiect comentat intens în spaţiul public - nu comunică pe tema aceasta pentru că nu are ce comunica.

"Nu există nicio justificare pentru lipsa de la astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât ai cheltuit încă o dată, sute de mii de dolari din bani publici, pentru a face această deplasare", susţine consultantul politic.

George Rîpă punctează faptul că dineul a fost pe 10 iulie la Washington iar preşedintele s-a întors în ţară pe 11, direct la Constanţa, de unde s-a dus probabil la vila de protocol de la Neptun.

"Putea foarte bine să-şi facă jobul pe pământ american şi să vină apoi să se relaxeze la mare. A preferat din păcate să bifeze doar a doua parte.

Lipsa lui de la o parte din lucrările summit-ului şi de la recepţie este un fapt extrem de grav, pentru că astfel România nu a fost reprezentată. Până la urmă, nu ne interesează persoana privată Klaus Iohannis ci preşedintele Iohannis, care în momente de acest tip pur şi simplu dezertează.

Era un prilej foarte bun ca la final de mandat să-şi folosească relaţiile personale şi experienţa acumulată timp de aproape 10 ani pentru a negocia chestiuni palpabile în interesul României. Putea discuta cu oficiali americani dar şi cu oficialii europeni care reprezentau ţările lor la NATO.

Aici e drama, acest eveniment simbolizează practic politica externă românească din ultimii 10 ani: lene, lipsă de implicare, lipsă de viziune, delăsare, lipsă de profesionalism şi lipsa oricărei abordări patriotice. Alţi lideri abia aşteaptă astfel de evenimente pentru a negocia lucruri în favoarea ţării lor. Al nostru s-a comportat timp de 10 ani ca şi cum jobul de preşedinte e o corvoadă. A îmbrăţişat însă tot ce vine cu această poziţie: luxul, privilegiile", a declarat Rîpă pentru Epoch Times.

Referitor la scenariul potrivit căruia Iohannis a lipsit de la dineu ca să îi deschidă culoar lui Ciucă, Rîpă subliniază că şeful statului ar trebui să realizeze că România nu e o monarhie:

"Este evident că preşedintele încearcă să-l lase succesor pe Nicolae Ciucă, dar Iohannis trebuie să-şi amintească că nu suntem o monarhie şi că românii vor alege la vot succesorul. Preşedintele l-a luat pe domnul Ciucă la sesiunile NATO (dar nu şi în avionul de lux) tocmai pentru a-i da o aură de legitimitate şi pentru a obţine susţinerea externă dar şi pentru a transmite intern că Ciucă este viitorul. De aceea avem poze cu Ciucă de la summit, a fost luat în delegaţia României. Cât despre invitaţia la Casa Albă, este posibil ca preşedintele să fi încercat să-l trimită pe Nicolae Ciucă, nu avem şi nu cred că vom avea însă niciodată dovezi pro sau contra acestui fapt", declară consultantul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor