Consiliul NATO-Rusia se reuneşte în acest an. Pe agendă: conflictul ucrainean

NATO
NATO (novostipmr.com)

Ambasadorii NATO urmează să se întâlnească joi cu omologii lor ruşi pentru a aborda tema conflictului din Ucraina, a reducerii tensiunilor generate de manevrele militare şi alte probleme.

Relaţiile dintre Rusia şi alianţa militară vestică s-au deteriorat începând cu 2014, în special din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi a suportului acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Aceasta va fi prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din acest an şi face parte din abordarea alianţei de a combina o postură defensivă puternică cu “dialogul semnificativ” cu Rusia, a precizat un oficial al alianţei.

Rusia şi Occidentul au avut disensiuni în ultimele luni în ceea ce priveşte războiul din Siria şi otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie, printre altele.

Recent, NATO a cerut ca Rusia să-şi asume responsabilitatea pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei, incident în care au fost ucişi 298 de civili din diverse ţări.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că dialogul din această săptămână cu Rusia ar putea ajuta la relaxarea tensiunilor şi reduce riscul faţă de întâlniri militare neglijente.

NATO a suspendat cooperarea practică cu Moscova în 2014, ca răspuns la agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Timp de doi ani, ambasadorii şi miniştrii celor tabere nu s-au întâlnit deloc. Însă în 2016, a fost relansat Consiliul NATO-Rusia, ultima întâlnire având loc în luna octombrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe