Consiliul administrativ al Twitter îl contra-atacă pe Musk, expunându-se la riscuri

Disperarea cu care investitorii îşi apără compania de amestecul lui Elon Musk, susţinător al eliminării cenzurii la Twitter, ar trebui să ridice întrebări.
Logoul Twitter
Logoul Twitter (Bethany Clarke/Getty Images)
Zachary Stieber
16.04.2022

Consiliul de administraţie al Twitter a aprobat o procedură menită să prevină o preluare ostilă care este cunoscută în lumea financiară drept „pilula otrăvitoare”, a anunţat compania pe 15 aprilie.

Consiliul a ales în unanimitate adoptarea „planului de drepturi ale acţionarilor pe durată limitată” după o „propunere nesolicitată, neobligatorie de a achiziţiona Twitter”, a spus compania.

Elon Musk, fondatorul şi CEO-ul Tesla şi Spacex, s-a oferit să cumpere gigantul hi-tech din California pentru aproximativ 43 de miliarde de dolari în această săptămână, la scurt timp după ce a cumpărat aproape 10% din acţiunile companiei.

Conform prevederii aprobate, dacă orice entitate, persoană sau grup achiziţionează 15% sau mai mult din acţiunile restante ale Twitter într-o tranzacţie neaprobată de consiliu, alţi deţinători de acţiuni vor putea cumpăra acţiuni suplimentare la un preţ mai mic.

Citiți și Elon Musk dat în judecată de acţionari ai Twitter, pe motiv că ar fi eşuat să declare la timp participaţia în companie

Planul pentru acţionari „va reduce probabilitatea ca orice entitate, persoană sau grup să obţină controlul asupra Twitter prin acumularea de piaţă deschisă, fără a plăti tuturor acţionarilor o primă de control adecvată sau fără a oferi consiliului de administraţie suficient timp pentru a face judecăţi în cunoştinţă de cauză şi a lua cele mai bune măsuri pentru a apăra interesele acţionarilor”, a spus Twitter.

Metoda a fost aprobată de alte companii în trecut pentru a dilua acţiunile restante şi pentru a face o preluare ostilă mai dificilă din punct de vedere financiar pentru potenţialul achizitor.

Mai multe detalii despre plan vor fi prezentate într-un formular pe care Twitter îl va depune la Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse (SEC) din SUA.

Consiliul de administraţie îi include Bret Taylor, co-CEO al Salesforce; Parag Agrawal, CEO al Twitter; Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter; şi Mimi Alemayehou, vicepreşedinte senior la Mastercard.

Citiți și Twitter anunţă că Musk nu va fi membru în Consiliul de administraţie, acţiunile cad cu 4%

Mark Meckler, fost CEO interimar al Parler, un concurent Twitter, a declarat pentru NTD că dacă măsurile luate de Twitter vor funcţiona sau nu depinde de faptul dacă oamenii vor profita de ele.

Musk a spus pe Twitter, răspunzând unui zvon conform căruia compania ia în considerare implementarea unei astfel de prevederi, că această mişcare ar putea expune consiliul de administraţie la o răspundere „titanică” pentru că şi-ar „încălca datoria fiduciară”.

Adam Candeub, profesor de drept la Universitatea de Stat din Michigan, a declarat pentru Epoch Times înainte ca decizia să fie anunţată că respectivul consiliu s-ar putea confrunta cu consecinţe legale dacă refuză o ofertă care este profitabilă din punct de vedere financiar pentru acţionari.

„Twitter este deţinut de acţionari, iar directorii trebuie să acţioneze într-un mod care este în interesul lor, nu într-un mod care le permite să păstreze controlul asupra corporaţiei”, a declarat Candeub pentru Epoch Times.

„Dacă refuză un preţ foarte favorabil, va exista neglijarea obligaţiei lor legale şi ar putea exista o mulţime de consecinţe legale.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor