Conservatorii din Madrid pierd lupta pentru privatizarea sănătăţii (revista presei spaniole)

Guvernul regional din Madrid, format de Partidul Popular (la guvernare şi la nivel central, n.r.).
Guvernul regional din Madrid, format de Partidul Popular (la guvernare şi la nivel central, n.r.). (Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)

Guvernul regional din Madrid, format de Partidul Popular (la guvernare şi la nivel central, n.r.) a renunţat la privatizarea administraţiei a şase spitale publice după ce instanţa a blocat provizoriu procesul, iar cotidienele spaniole scriu despre acest eşec al măsurilor reformei sanitare în Comunitatea Madrid. În plus, ziarele de marţi caută să analizeze şi decizia conservatorului Jaime Mayor Oreja de a nu mai candida la alegerile europarlamentare din primăvară.

Partidul Popular din Madrid pierde lupta pentru privatizarea sănătăţii, anunţă cotidianul El Pais. Şeful guvernului regional, Ignacio González, a anulat procesul de privatizare, după trei ani de proteste şi înfrângeri în justiţie. În plus, consilierul pentru sănătate, Javier Fernandez-Lasquetty, şi-a prezentat demisia. Cotidianul spaniol comentează faptul că apropierea alegerilor regionale din 2015 a fost un factor decisiv pentru întorsătura luată de situaţie.

Cotidianul El Mundo consideră că Mayor Oreja l-a refuzat pe premierul Mariano Rajoy şi a renunţat să conducă lista conservatorilor la europarlamentare pentru a nu fi nevoit să se confrunte cu fostul militant conservator José Ortega Lara, care a părăsit rândurile formaţiunii şi a format un nou partid - Vox. Acelaşi cotidian spaniol comentează faptul că Gonzalez a renunţat la privatizarea spitalelor şi l-a sacrificat Lasquetty.

Judecătorii obligă Comunitatea Madrid să renunţe la reforma sanitară, constată cotidianul ABC. Acesta se limitează însă la a preciza că executivul regional nu va contesta decizia pentru a nu prelungi nesiguranţa în privinţa situaţiei generale din sectorul sanitar madrilen.

Partidul Popular scapă de balast pe partea dreaptă, apreciază cotidianul La Vanguardia şi arată că Mayor Oreja, care are păreri diferite în privinţa doctrinei Parot, a exclus candidatura pentru alegerile europene, iar un alt europarlamentar conservator, Alejo Vidal-Quadras, a plecat de asemenea din partid, criticând conducerea, pentru a merge la Vox, noua formaţiune a lui Ortega Lara.

Cotidianul La Razon anunţă de asemenea că Mayor Oreja nu va merge pe listele conservatorilor la alegerile europarlamentare, însă va rămâne în Partidul Popular. Rajoy ar plănui să-l recupereze pe demnitarul conservator pentru o altă funcţie, vehiculând totodată posibilitatea remanierii guvernamentale. Acelaşi cotidian spaniol scrie marţi că Madridul anulează privatizarea sănătăţii, iar Ignacio González a luat această decizie după ce justiţia a menţinut blocarea provizorie a procesului.

Justiţia frânează Partidul Popular: sănătatea nu se atinge în Comunitatea Madrid, arată cotidianul El Periodico, în cadrul a ceea ce consideră un lanţ de înfrângeri pentru partidul de la guvernare. Guvernul regional s-a văzut obligat să renunţe la planul de privatizare a spitalelor, iar Gonzalez a acceptat demisia consilierului care a provocat valuri de proteste ale cetăţenilor, precizează cotidianul catalan citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe