Compromisul european privind bugetul 2014-2020, criticat violent în mediile politice şi în presa franceză

Francois Hollande.
Francois Hollande. (RAVEENDRAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.02.2013

Preşedintele francez, François Hollande, face câteva alegeri bugetare de austeritate care nemulţumesc atât opoziţia de dreapta, cât şi propria majoritate socialistă, scrie joi cotidianului Le Monde. Scăderea drastică a fondurilor alocate colectivităţilor locale produce nemulţumire în rândul aleşilor locali, iar dreapta şi centrul critică violent compromisul bugetar european - susţinut de către Franţa - şi care nelinisteşte în egală măsură şi aripa stângă a Partidului Socialist. 'Deficit : Franţa nu îşi va respecta obiectivul de 3%. Obiectivele de creştere vor fi revizuite şi noi economii sunt deja angajate pentru a calma Bruxelles-ul' - titrează cotidianul de seară.

În ceea ce priveşte bugetul european pentru perioada 2014-2020, 'criticile au fost necruţătoare împotriva compromisului găsit la Bruxelles, unii văzând aici dovada unei renunţări la promisiunile electorale, alţii un semn de izolare a Franţei în plan european. (...). Jean Louis Borloo l-a acuzat pe dl Hollande că a acceptat primul buget de austeritate din istoria Europei'. O cerere oficială privind o dezbatere de urgenţă în Adunarea Naţională a bugetului european a fost înregistrată oficial. Reprezentantul UMP a acuzat proiectul de buget de o 'lipsă totală de ambiţie'. Pentru acest fost preşedinte al comisiei de afaceri europene a Adunării, Franţa s-a înclinat în faţa unei noi axe, constituite de Londra şi Berlin, scrie Le Monde.

Cotidianul consacră de asemenea un spaţiu important iniţiativei ministrului francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, de a dezgheţa procesul de aderare a Turciei la UE. După o perioadă de îngheţ, în semn de bună credinţă, Franţa a acceptat deschiderea unuia dintre cele 5 capitole de negociere blocate de guvernul precedent, respectiv pe cel privind politicile regionale, adică ajutoarele pentru teritoriile mai puţin dezvoltate. Relansarea procesului va lua însă destul timp, se precizează la Elysée, căci Franţa nu este singurul obstacol în faţa negocierilor de aderare.

Franţa a avut o creştere economica nulă în 2012' - titrează şi Le Figaro, care subliniază că în ultimul trimestru s-a înregistrat chiar un recul de 0,3 la suta al PIB. Cotidianul îl citează de asemenea pe Jean Marc Ayrault, primul ministru francez, care confirmă şi el că obiectivul asumat (3% deficit) nu va fi atins, menţinând însă angajamentul de a obţine 'zero deficit' la sfârşitul mandatului (în 2017). 'Bruxelles-ul este gata să slăbească lesa', consemnează totuşi cotidianul, care citează scrisoarea adresată de comisarul Ollie Rehn - 'domnul euro' - miniştrilor de finanţe ai UE, scrisoare ce dă posibilitatea statelor aflate în dificultate să suspende vremelnic 'pactul euro'.

'Scandalul cărnii: UE impune teste ADN' - titrează de asemenea le Figaro pe prima pagină, care publică o anchetă privind 'surprinzătorul circuit mondial al cărnii'.

În Liberation, jurnal de stânga, prima pagină este rezervată unor propuneri privind reforma justiţiei. '7 propuneri pentru justiţie' - titrează cotidianul care îşi expune ideile, între 'numerus clausus ' şi eliberare condiţionată, trecând prin probatoriu.

Liberation publică de asemenea un amplu reportaj din escorta preşedintelui Hollande, care începe azi o vizită oficială în India. Însoţit ca de obicei de Valéry Trierweiler, preşedintele francez va face faţă unui program dens, cu dominantă economică, în timp ce consoarta sa va trebui să evite, pe cât posibil, erori pe care le-a făcut în alte deplasări oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor