Corupţie, spălare de bani şi spionaj în rândul politicienilor spanioli (revista presei spaniole)

Fostul ministru socialist Jose Blanco. (DANI POZO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.02.2013

Cele mai recente dezvăluiri în cazul fostului trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, sunt din nou pe primele pagini ale cotidienelor spaniole. Joi, acestea scriu şi despre regularizările fiscale de care au beneficiat inculpaţii în cadrul dosarului de corupţie Gürtel, despre posibila inculpare a fostului ministru socialist Jose Blanco, sau despre un recent izbucnit scandal de spionaj asupra politicienilor catalani.

Ministerul spaniol al Muncii, precum şi experţi în legislaţia muncii consideră că este ilegal modul în care a fost negociată lichidarea contractului lui Luis Bárcenas cu Partidul Popular, scrie cotidianul El Pais, după ce dezvăluia, în urmă cu o zi, cum fostul trezorier a primit până la 400.000 de euro de la partid, încă de la izbucnirea scandalului de corupţie în care este implicat. Joi, cotidianul spaniol citat semnalează că plăţile făcute de partid pentru Bárcenas la sistemul de asigurări sociale implică o relaţie de muncă între părţi.

Tot despre cazul Bárcenas, cotidianul La Razon informează că experţii susţin că scrisul din documentele privitoare la presupusa contabilitate ascunsă a Partidului Popular îi aparţine fostului trezorier, însă nu este exclusă posibilitatea ca acestea să fi fost fabricate. Lipsa originalelor îngreunează munca agenţilor care cercetează aceste acte, iar rezultatele finale ar putea apărea săptămâna viitoare, mai scrie cotidianul menţionat.

Circa financiară a furnizat informaţii instanţei cu privire la inculpaţii din dosarul Gürtel care ar fi profitat de măsuri de amnistie fiscală pentru regularizarea unor bani obţinuţi ilegal, iar cotidianul ABC arată joi pe prima pagină a ediţiei tipărite că dintre aceştia, şapte au beneficiat de normele adoptate de socialişti în anii 90, iar cinci au reuşit să regularizeze bani atunci când PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, în opoziţie, n.r.) se afla la putere, în ultimul mandat.

Cotidianul El Mundo scrie că procuratura va cere inculparea fostului ministru socialist Jose Blanco pentru trafic de influenţă în 'cazul Campeón', care se judecă la Tribunalul Suprem. Cotidianul citat susţine că procuratura a detectat indicii că fostul ministru ar fi intervenit pe lângă diferite autorităţi pentru concesia unor contracte în lucrări publice, în schimbul unor comisioane.

Cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico de Catalunya scriu joi despre un caz de spionaj politic şi cum politicieni din mai multe partide catalane ar fi căzut victime acestuia. Potrivit La Vanguardia, poliţia cercetează ascultări ilegale ale unor lideri şi personalităţi politice catalane, iar El Periodico semnalează că socialiştii catalani au colaborat cu o agentă din cadrul unei companii de detectivi privaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor