Compania chineză Sinopec va construi gazoducte pentru Saudi Aramco în cadrul unei tranzacţii de un miliard de dolari

Un muncitor instalează un logo Sinopec, la o nouă staţie Sinopec din Beijing. (Teh Eng Koon / AFP / Getty Images)
Redacţia
07.06.2024

O subsidiară a gigantului energetic chinez Sinopec a semnat un acord de 1,3 miliarde de dolari cu Saudi Aramco pentru achiziţia şi construcţia conductelor necesare extinderii reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Arabia Saudită, a anunţat firma chineză joi, potrivit OilPrice.com.

În cadrul contractului "la cheie" cu preţ fix, în valoare de 1,3 miliarde de dolari (5,17 miliarde de riali saudiţi), Sinopec International Petroleum Services Corporation, o filială deţinută integral de Sinopec Oilfield Service Corporation, va fi responsabilă pentru achiziţia şi construcţia în regat a loturilor 6 şi 7 din faza a treia a grupurilor de proiecte de conducte din cadrul sistemului principal de gaze naturale.

Finalizarea execuţiei proiectului este aşteptată până la 31 mai 2027, conform contractului, a precizat Sinopec într-un document depus la Bursa de Valori din Hong Kong.

Proiectul, denumit Faza 3 Pipeline Project Clusters of Saudi Aramco MGS, reprezintă a treia etapă de dezvoltare a gazoductului Aramco, a subliniat Sinopec.

Gigantul petrolier saudit şi-a exprimat în ultimii ani intenţia de a-şi spori producţia şi vânzările de gaze naturale în regat, pentru a furniza gaze unui număr mai mare de clienţi şi pentru a înlocui o parte din ţiţeiul ars în prezent pentru producerea de energie în Arabia Saudită.

După ce a renunţat la planurile de extindere a capacităţii de producţie de petrol la începutul acestui an, gigantul petrolier de stat saudit Aramco este acum pregătit să crească producţia de gaze naturale cu 60% până în 2030, au declarat directori ai companiei la începutul acestui an.

În al treilea trimestru al anului trecut, Arabia Saudită a făcut două descoperiri semnificative de gaze naturale în două câmpuri din Empty Quarter, alături de descoperirea a altor cinci rezervoare în câmpuri descoperite anterior.

Cererea de gaze naturale este văzută ca fiind în creştere semnificativă pe fondul tranziţiei energetice globale, determinând Arabia Saudită să acţioneze rapid pentru a deschide dezvoltarea câmpurilor de gaze naturale neconvenţionale. Se preconizează că cererea globală de GNL va creşte cu 50% până în 2030.

Aramco a intrat, de asemenea, pe piaţa internaţională de GNL şi se pare că poartă discuţii cu dezvoltatori de GNL din SUA pentru a cumpăra o participaţie într-un proiect planificat şi pentru a semna un acord de preluare de GNL pe termen lung de la o altă instalaţie de export propusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor