Compania "Body Worlds" chemată să prezinte probe ADN (Video)

Ethan Gutmann, în Viena, unde are loc expoziţia "Body Worlds", ce include trupuri plastinate. Gutmann a cerut prelevarea de mostre ADN de la cadavre, spre a stabili dacă acestea aparţin practicanţilor Falun Gong.
Ethan Gutmann, în Viena, unde are loc expoziţia "Body Worlds", ce include trupuri plastinate. Gutmann a cerut prelevarea de mostre ADN de la cadavre, spre a stabili dacă acestea aparţin practicanţilor Falun Gong. (Sonja Ozimek)

Cadavrele umane conservate de către anatomistul german Günther von Hagens prin injectarea cu plastic au fost în turnee pe tot globul, timp de decenii, îmbogăţindu-l pe autorul expoziţiei. De asemenea, timp de mai mulţi ani, expoziţiile Body World au constituit un subiect plin de controverse, stârnite de afirmaţii conform cărora trupurile unor prizonieri chinezi executaţi – inclusiv prizonieri de conştiinţă - au fost disecate şi expuse la vedere pentru un public dornic să plătească.

Acum, von Hagens a fost provocat să rezolve definitiv o parte din aceste afirmaţii, prin prezentarea de mostre ADN aparţinând exemplarelor expuse în prezent la Muzeul Naturhistorisches din Viena, Austria.

Ethan Gutmann, cercetătorul care a scris pe larg pe tema recoltării organelor aparţinând prizonierilor de conştiinţă din China - în principal practicanţi ai şcolii Falun Gong, o disciplină spirituală persecutată – a afirmat la 12 iulie, pe când se afla în Maria Theresien-Platz, lângă muzeu, că mostrele de ADN ar rezolva în mod eficient controversa.

“Avem acum un spectacol care face înconjurul lumii şi care poate conţine ADN-ul unor prizonieri de conştiinţă ucişi”, a spus Gutmann într-un interviu acordat postului de televiziune NTDTV, punând accentul pe cuvântul “poate”.

“Membrele inferioare ale unora dintre exemplarele de sex feminin par nenatural de scurte,” a afirmat Gutmann, bazându-se pe observaţii făcute în timpul recentei sale vizite la expoziţia din Viena.“Carcasele sunt puţin cam fragile, iar craniile au trăsături puţin cam fine. Nu sunt un expert, însă ele par a aparţine unor chinezi.”

Suspiciunile lui Gutmann nu se bazează numai pe observaţii asupra trăsăturilor anatomice. În 1999, von Hagens şi-a început afacerea în Dalian, un oraş din nord-estul Chinei, de unde a procurat un număr necunoscut de cadavre, dintre care unele sunt folosite pentru expoziţiile sale.

La vremea respectivă, Bo Xilai, demnitarul chinez acum căzut în dizgraţie, era primar (al oraşului Dalian, n.trad.). Bo se află acum în detenţie, în aşteptarea unui proces care i-a fost intentat pentru violarea disciplinei Partidului Comunist, precum şi pentru o serie de alte ofense. Bo Xilai mai este, însă, cunoscut ca fiind unul dintre protejaţii al lui Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez, şi de asemenea, unul dintre primii artizani ai campaniei de persecutare a Falun Gong, iniţiate de Jiang.

Conform unui raport de investigaţie din 2004, apărut în cotidianul german Der Spiegel, în anul 2001: “În jurul fabricii (de preparare, n.trad.) a cadavrelor din Dalian existau deja trei lagăre de muncă silnică şi închisori. Printre acestea erau “Închisoarea Provincială Nr.3” şi “Lagărul de Reeducare prin Muncă (al oraşului Dalian)”. În notoriul “Centru de Detenţie Yaojia (din Dalian)” sunt încarceraţi prizonierii politici, printre care şi adepţii mişcării spirituale Falun Gong.”

Ulterior, von Hagens a reuşit printr-o hotărâre judecătorească să interzică ziarului Der Spiegel să mai afirme că anatomistul a folosit trupuri provenite de la prizonieri executaţi.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat New York Times cu doi ani mai târziu, von Hagens a declarat: “Când am venit aici, (Sui Hongjin) a spus că nu vom avea nicio problemă cu cadavrele chinezilor... A spus că putem folosi trupuri nerevendicate. Acum este dificil, însă atunci nu a fost nicio problemă. ”

Sui Hongjin a fost elevul lui von Hagens, care însă s-a desprins de operaţiunea anatomistului german în 2002, punând bazele propriei sale fabrici de plastinare. El a aprovizionat cu trupuri, printre altele, compania “Bodies: The Exhibition” care face turnee în jurul lumii cu cadavre plastinate. În timp ce von Hagens neagă acum folosirea trupurilor provenite de la prizonieri chinezi executaţi, compania “Bodies: The Exhibition” poartă avertismentul ce afirma că o parte din trupurile sale provin de la poliţia chineză.

Gutmann spune că abordarea sa de a cere lui von Hagens probe ADN are două ţinte: în primul rând, aceasta va stabili dacă au fost folosite trupuri de chinezi în expoziţiile lui von Hagens. Acest fapt permite trecerea la următoarea etapă: colectarea de ADN de la membrii familiilor practicanţilor Falun Gong care au fost ucişi în China, pentru a verifica orice legătură (cu cadavrele, n.trad.). În al doilea rând, demersul va exercita presiuni asupra expoziţiei asociate lui Sui, pentru a prezenta şi aceasta mostre din ADN-ul cadavrelor pe care le posedă.

Rivalitatea dintre von Hagens şi Sui ar trebui sa îl împingă la cooperare (pe Sui Hongjin, n.trad.), a afirmat Gutmann într-un interviu telefonic.

“Mai există un spectacol de tip Body (Human Body - n.trad. care circulă în toată lumea. Acesta este, de fapt, chiar mai mare. Este condus de Sui Hongjin, fostul manager al lui von Hagens”, a menţionat Gutmann în declaraţia sa, care a fost redată presei şi publicului. “Corpurile lui provin de la PSB. Sponsorul său, Premier Exibitions, recunoaşte acest lucru. Sui a plastinat un număr de aproximativ o mie de cadavre. Noi avem o zicală în engleză: fiecare criminal face câte o greşeală. Poate livrarea în jurul lumii a unor victime ucise, pline cu ADN, să conteze ca greşeală? Pare un fapt nebunesc ca o persoană să îşi asume un astfel de risc. Totuşi, haideţi să aflăm.”

Gutmann a continuat: “Dacă oricare dintre exemplare sunt cetăţeni chinezi, putem verifica compatibilitatea de ADN cu familiile de chinezi care şi-au pierdut o persoană dragă din cauză că făcuseră parte din Falun Gong. Acest demers va lua ani de zile, însă merită. Aceasta, deoarece familiile posedă autoritatea morală în acest caz.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe