Comisia de revizuire: Senatul numeşte şefii Serviciilor secrete

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)

Senatul va numi trei judecători la Curtea Constituţională.

Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat un amendament prin care Senatul va avea printre atribuţii numirea a trei judecători la Curtea Constituţională şi şefii Serviciilor secrete.

În actuala Constituţie, articolul 75, alineat 2 prevede: “Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”.

Prin amendamentul adoptat de Comisie, articolul 75, alineat doi, va avea un indice care prevede:

Senatul numeşte sau alege, după caz, în condiţiile stabilite prin lege sau prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare:

a) Avocatul Poporului;

b) 3 dintre judecătorii Curţii Constituţionale;

c) preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Legislativ;

d) consilierii Curţii de Conturi;

e) preşedintele Consiliului Economic şi Social;

f) preşedintele Autorităţii Electorale Permanente;

g) directorii Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Serviciului de Protecţie şi Pază;

h) reprezentanţii oricărei alte autorităţi sau instituţii publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezintă Parlamentului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate”, se arată în amendamentul adoptat de Comisia de revizuire.