Colegiul Medicilor din România solicită CNAS îmbunătăţirea mecanismului suplimentar de plată pentru ATI

(rohealthreview.ro)
Andrei Popescu
15.08.2024

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru asistenţa medicală spitalicească, reintroducerea, extinderea şi îmbunătăţirea mecanismului suplimentar de plată pentru Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), pentru a asigura premisele funcţionării sustenabile a secţiilor de ATI şi a spitalelor.

Miercuri a avut loc o întâlnire de negociere între reprezentanţi ai Colegiului şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a transmis CMR.

“Discuţiile dintre CMR şi CNAS au evidenţiat şi reluat o serie de provocări şi necesităţi urgente, în ceea ce priveşte finanţarea şi sustenabilitatea sistemului medical. CMR a subliniat că deciziile istorice ale Guvernului României, de creştere a salariilor în sistemul public de sănătate, fără o corelare directă cu decizii de asigurare a unei finanţări adecvate, prin bugetul alocat şi gestionat de CNAS, a furnizorilor contractuali, care oferă, de asemenea, servicii medicale publice (ambulatoriul de specialitate şi asistenţa medicală primară), au generat inechităţi, care afectează funcţionarea sistemului. Aceste deficienţe trebuie corectate de urgenţă, prin abordarea unor principii de bugetare şi a unor mecanisme de finanţare adecvate contextului economic, în timp real”, se arată în comunicat.

CNAS şi CMR au agreat continuarea activităţii grupurilor tehnice de lucru comune, începând cu luna septembrie a.c., cu stabilirea unui calendar de lucru, care va viza următoarele obiective prioritare:

- elaborarea fundamentării bugetului FNUASS pentru anul 2025, care va fi înaintat de CNAS Ministerului Finanţelor;

- elaborarea Contractului-cadru şi a Normelor de aplicare ale acestuia pentru anul 2025.

CMR subliniază importanţa continuării dialogului şi a colaborării constructive cu CNAS, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi orice alte instituţii cu atribuţii de decizie sau cu impact direct privind sistemul de sănătate publică, pentru ca medicii să beneficieze de condiţiile necesare asigurării unei asistenţe medicale de calitate, pentru cetăţenii României.

Potrivit Colegiului, în prezent, costurile de tratament în secţiile de terapie intensivă, pentru un singur pacient, sunt cuprinse între 1.800 – 2.800 lei pe zi, în funcţie de nivelul spitalului şi de complexitatea patologiei tratate.

“Finanţarea actuală, cu toate elementele cuprinzătoare, acoperă costurile de tratament pentru cel mult 7-9 zile, ceea ce indică o necesitate clară de identificare a unor mecanisme suplimentare de finanţare a cazurilor extreme (deci foarte grave), cu o durată de spitalizare prelungită în secţiile de terapie intensivă”, se mai arată în comunicatul Colegiului.

Un astfel de mecanism a existat până la 1 iulie 2023, precizează CMR, adăugând că a fost eliminat de CNAS, în condiţiile în care Colegiul solicitase îmbunătăţirea şi extinderea acestei modalităţi de compensare a cheltuielilor, care presupunea alocarea către ATI a 1% din bugetul CNAS pentru spitalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor