CNA ia poziţie după ce gărzile de corp nu le-au permis jurnaliştilor români să se apropie de ministrul de Interne al Austriei

Foto
Foto (Lucian Pîrvoiu, Facebook)
Ana Ion
09.12.2022

Consiliul Naţional al Audiovizualului a reacţionat după ce jurnaliştii români au fost ţinuţi departe de ministrul de Interne austriac cu ajutorul bodyguarzilor la reuniunea de joi a Consiliului Jai, unde Austria a votat împotriva aderării României la Schengen.

Mai exact, mai mulţi membrii CNA au adresat o scrisoare deschisă Ambasadei Austriei la Bucureşti, prin care îşi manifestă dezaprobarea faţă de modul în care au fost trataţi jurnaliştii români. Mai multe informaţii despre tratamentul de care au avut parte jurnaliştii din România la JAI puteţi accesa aici.

Redăm integral scrisoarea adresată de CNA Ambasadei Austriei

Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA

În atenţia: Excelenţei Sale, doamna Adelheid FOLIE, Şef de Misiune şi Ambasador

Excelenţa Voastră, doamnă Ambasador,

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale şi de for care veghează la respectarea dreptului la libera exprimare, Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi manifestă dezaprobarea faţă de modul în care jurnaliştii români au fost ţinuţi la distanţă, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnalişti.

Imaginile pe care întreaga Europa le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spaţiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol.

Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcţii publice.

Îndepărtarea jurnaliştilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanţă cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români.

Misiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetăţenii români au dreptul de a fi informaţi şi nu ignoraţi.

Membrii Consiliului îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles şi speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie şi unul singular.

Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente şi respectă dreptul la corecta informare a cetăţenilor români.

CONSILUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Nicolaie Bălaşa – Sorescu, Vicepreşedinte

Orsolya-Eva Borsos, membru CNA
Oana Simona Dincă, membru CNA
Maria Monica Gubernat, membru CNA
Cristina Ancuţa Pocora, membru CNA
Dorina Rusu, membru CNA
Ramona Elena Sorescu, membru CNA
Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA
Ionel Palăr, membru CNA
Răsvan Popescu, membru CNA
Mircea Toma, membru CNA
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor