Jurnalişti români numiţi “huligani” pentru că insistau să obţină răspunsuri clare de la cancelarul austriac privind aderarea la Schengen

Karl Nehammer
Karl Nehammer (Getty Images)

Jurnaliştiii români au fost numiţi “huligani” de către unul dintre agenţii care asigurau securitatea locului de desfăşurare a unei conferinţe de presă, în Viena, la care a participat cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează Libertatea. Jurnaliştii insistau ca oficialul să răspundă la întrebarea: De ce Austria acceptă Croaţia în Schengen, dar nu şi România?

“Domnule cancelar Nehammer, cifrele oficiale ale Uniunii Europene, cele Frontex, actualizate lunar, arată că ruta cea mai frecventată de migraţia ilegală este cea a Balcanilor de Vest. Pe ea, de 15 ori mai mulţi migranţi vin prin Croaţia, decât prin România. Puteţi explica de ce sunteţi de acord cu Croaţia în Schengen, dar nu cu Bulgaria şi România”, a fost întrebarea pusă de trei ori de ziariştii români prezenţi la conferinţa de presă de la Viena.

De trei ori cancelarul Nehammer a auzit-o dar n-a răspuns, acesta preluând întrebări doar de la televiziunea publică austriacă, ORF, şi de la agenţia de presă de stat (Austria Presse Agentur).

Potrivit sursei citate, cum jurnaliştii români au insistat, scurtând întrebarea - De ce acceptaţi Croaţia, iar România, nu? -, cancelarul s-a retras vădit iritat.

Agenţii de pază ai Hotelului Intercontinental i-au blocat pe jurnaliştii români care au încercat să-i adreseze din nou întrebarea, iar unul dintre agenţi a folosit cuvântul “huligani” la adresa acestora.

“Cred că trebuie să fim realişti. În Austria avem mai mult de 75.000 de migranţi care nu au fost înregistraţi nicăieri. Nu este o discuţie politică, este o discuţi bazată pe fapte. Avem o problemă cu securitatea UE. Ministerul de Interne doreşte un nou calendar pentru România şi Bulgaria, pentru primăvară. Hai să ne uităm la numere, câţi migranţi avem şi cum putem să mergem mai departe”, a susţinut Nehammer la întâlnirea cu presa.

Totodată, miercuri, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise a PPE, cancelarul Austriei a avansat miercuri luna martie 2023 ca posibilă dată de aderare a României la spaţiul Schengen.

Discuţia din şedinţa PPE a fost extrem de tensionată, potrivit informaţiilor G4Media, după ce cancelarul austriac a anunţat că se opune intrării României şi Bulgariei în Schengen, pe motiv că migranţii ilegali ar trece spre Austria prin cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne