"Clanul Marelui Alb". Investigaţie Recorder: Cum sunt folosiţi banii publici pentru construirea şi reabilitarea de biserici

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel (Epoch Times România)

Jurnaliştii de la Recorder au petrecut 8 luni documentând modul de administrare a fondurilor publice de către Biserica Ortodoxă Română. Infiltrat în interiorul sistemului cu ajutorul unei identităţi ascunse, Recorder a descoperit o reţea secretă în care oameni de afaceri, politicieni şi prelaţi de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici.

Toată această reţea operează cu binecuvântarea celui mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, pe care oamenii săi îl numesc "Marele Alb".

“Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice şi mai influente organizaţii din România. O instituţie care, în contrast cu misiunea sa spirituală, şi-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcţionare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând şi pentru instituţiile de control ale statului. Asta deşi o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocaţi numai pentru bisericile din Bucureşti, de la Guvern şi din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, a precizat Recorder în prezentarea investigaţiei sale - “Clanul Marelui Alb”.

În cadrul investigaţiei, jurnalistul Recorder sub acoperire, care s-a dat drept consultant pe fonduri europene, a primit asigurări de la oameni ai Bisericii că va câştiga şi licitaţiile pentru executarea lucrărilor, fără probleme şi doar cu “binecuvântarea” Preafericitului.

“Dacă a aprobat Preafericitul, e garanţie mai tare ca la Strasbourg. În sistemul nostru se intră puţin mai greu, dar odată ce-ai intrat, ai o pălărie bine asigurată, adică nu te mai plouă”, l-a asigurat vicarul eparhial Aurel Mihai, citat de G4Media.ro, pe jurnalistul sub acoperire.

Săptămâna trecută, într-o altă investigaţie, Recorder a dezvăluit cum fostul vicepremier şi primar al Capitalei Adriean Videanu – care şi-a pus semnătura pe ordonanţa de urgenţă prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătraţi de lângă Casa Poporului, unde avea să înceapă construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, şi a militat pentru ridicarea acesteia – câţiva ani mai târziu a primit contracte în valoare de 21 milioane de euro de la Administraţia Patriarhală.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.