Cîţu refuză să discute despre documentul cu antetul Guvernului: Nu pot comenta decât documente înregistrate, oficiale

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Premierul Florin Cîţu a fost asaltat, miercuri, după şedinţa de guvern, cu întrebări legate de un controversat document apărut în spaţiul public care purta antetul Guvernului şi dădea indicaţii liderilor liberali în vederea promovării prim-ministrului în cursa pentru şefia PNL.

Totuşi, premierul a refuzat, pentru a doua zi consecutiv, să confirme autenticitatea documentului, să discute despre acesta şi a insistat că nu poate comenta decât pe bază de documente oficiale.

În continuare, redăm schimbul de întrebări şi răspunsuri între reporteri şi premierul Cîţu pe această temă:

Reporter: Având în vedere scandalul apărut în presă legat de acel document cu antetul Guvernului, care s-a scurs de la Cancelaria dumneavoastră, dacă v-aţi lămurit şi dacă documentul este real. Şi în cazul în care este real, dacă vor fi luate măsuri?

Cîţu: Am spus ieri, o spun şi astăzi. Eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale. Din punctul meu de vedere, documentul oficial înseamnă, înregistrat, cu semnături şi aşa mai departe.

Reporter: Documentul avea antetul Guvernului şi era semnat.

Cîţu: Repet ceea ce am spus mai devreme. Documentele oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, care au trecut printr-o anumită procedură.

Reporter: Dar aţi verificat dacă este real sau nu?

Cîţu: Repet răspunsul meu.

Reporter: Vorbim de un antet al Guvernului, nu oricine îl poate folosi.

Cîţu: Mulţumesc.

Reporter: Folosirea de resurse publice pentru partid e ilegală. Aţi cerut dovezi. Aţi spus că nu veţi tolera aşa ceva, dar că doriţi o dovadă. Documentul care a ajuns în mass media are la proprietăţi numele Mioarei Costin, care este consilier de stat. Apare şi Dana Păcurar. Spuneţi-ne, vă rog, sunt totuşi nişte dovezi definitive că acest document a existat şi în ce măsură se manifestă intoleranţa dumnevoastră? Cine a luat decizia privind această comunicare cu antetul Guvernului?

Cîţu: Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. Ceea ce înţeleg eu că este un document oficial, este un document care a fost înregistrat, prezentat. Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost prezentat, în niciun moment. Despre documente care apar în presă, sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale.

Reporter: Aţi vorbit cu consilierele dumneavoastră pe această temă?

Cîţu: Mulţumesc. O întrebare. Mulţumesc.

Reporter: Este vorba de o semnătură electronică care atestă veridicitatea documentului. Înţelegem că nu a fost înregistrat la Cancelarie, în Guvern, dar este redactat de un consilier de stat din Guvern cu scop politic.

Cîţu: Cred că înţelegem diferit semnătura electronică, ce înseamnă semnătură electronică. În Guvern nu avem semnătură electronică. Ăsta e un lucru diferit de ceea ce se întâmplă.

Reporter: Autorul documentului, la asta mă refeream...

Cîţu: Mulţumesc.

Reamintim că în presă a apărut, duminică, un document cu antetul Guvernului, adresat activului de partid. Documentul conţinea o strategie de imagine pentru promovarea lui Florin Cîţu în competiţia pentru conducerea PNL. În cadrul lui erau şi indicaţii pentru membrii de partid cărora li se cereau informaţii compromiţătoare despre Ludovic Orban pentru a fi scurse în presă.

De asemenea, susţinătorilor lui Cîţu li s-a cerut să găsească modalităţi pentru a ilustra diferenţele de “clasă” dintre “team Orban” şi “echipa câştigătoare” sau relaţia de încredere dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premier. Detalii aici.