Cîţu, despre protestele minerilor: Nu voi permite în mandatul meu ce s-a întâmplat pe timpul lui Iliescu

Florin Citu - gov.ro
Florin Citu - gov.ro (Epoch Times România)

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că nu va permite ca în mandatul său să se întâmple ceea ce s-a întâmplat pe vremea lui Ion Iliescu, făcând referire la mineriade. Liderul PNL a făcut remarcile în contextul în care sute de mineri protestează în Valea Jiului şi în faţa Complexului Energetic Hunedoara(CEH).

“E un domeniu dificil şi ştim foarte bine ca această tranziţie la economia verde în toată Uniunea Europeană vine cu probleme. Îi înţeleg, ştiu că trec printr-o perioadă dificilă. Nu cred că soluţia pe care au ales-o este una care rezolvă problemele. Acest guvern a arătat foarte clar, şi anul trecut şi anul acesta, că salariile au fost plătite la timp. Am găsit soluţii şi pentru următoarele trei luni. În acelaşi timp, cred că trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei. De aceea spun că nu cred că soluţia aleasă e bună. În 2020, când au fost plătite toate salariile, şi ale minerilor, lună de lună, în România au fost 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătate. Nu mi se pare normal ce se întâmplă”, a precizat Cîţu, în legătură protestele minerilor generate de neplata la timp a salariilor.

De asemenea, premierul a încercat să ofere asigurări că vor fi găsite soluţii pentru a-i ajuta pe mineri să depăşească situaţia dificilă în care se află, reiterând că “formula” prin care încearcă aceştia să îşi rezolve problemele nu este “cea mai fericită”.

“Se pare că sunt foarte mulţi politicieni care profită, aşa cum au profitat şi alţi politicieni tot din aceeaşi categorie, în ultimii ani, de pe urma acestei categorii sociale. Ţineţi minte ce s-a întâmplat în anii '90. Le spun atât românilor şi bucureştenilor, că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu şi ale altor socialişti. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a conchis liderul PNL.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, sute de mineri din Valea Jiului au protestat faţă de neprimirea la timp a salariilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, Guvernul Cîţu a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care să garanteze plata salariilor integrale către mineri pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, în ceea ce priveşte banii pe luna ianuarie, aceştia vor fi plătiţi în două tranşe.

Totuşi, soluţia propusă de Guvern nu a avut rezultatul scontat.

Mai exact, minerii de la mina Livezeni care s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante, au încetat temporar protestul. În acelaşi timp, la Lupeni, zeci de mineri se află în continuare în subteran şi se declară nemulţumiţi că nu sunt respectate toate condiţiile din contractul colectiv de muncă. Mai mult, o parte dintre mineri au ameninţat chiar cu greva foamei dacă nu li se respectă cererile sau că se vor deplasa la Bucureşti.

Situaţia s-a tensionat şi mai mult, după ce, luni dimineaţa, sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat în faţa Complexului Energetic Hunedoara pentru a-şi cere drepturile salariale restante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne