Cioloş, despre dorinţa PSD de a renegocia PNRR: Le doresc succes. Pentru Cîţu ar fi un pic penibil, că el l-a semnat

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat sâmbătă, la Digi24, că o renegociere a PNRR la Comisia Europeană, ar fi în acest moment o dovadă de neseriozitate din partea României şi ar însemna „o întoarcere la zero, o blocare a programului”. Fostul premier susţine că un asemenea demers ar putea fi posibil abia în 2023.

Mai mult, Cioloş a subliniat că o renegociere a programului „ar fi un pic penibilă” pentru Florin Cîţu, de vreme ce actualul preşedinte al PNL este cel care a semnat PNRR-ul împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"În primul rând mi se pare neserios din partea României ca stat şi domnul Ciolacu s-a plâns că riscă să existe întârziere cu aprobarea Planului şi implementarea lui, şi ştiţi că a tot criticat din parlament Guvernul că nu negociază suficient de rapid şi că România riscă să întârzie implementarea. Acum, după ce Programul este aprobat la termen, […] acum domnul Ciolacu pare să vrea să întârzie de fapt implementarea PNRR-ului. Eu le doresc succes. Să-l renegocieze. Pentru domnul Cîţu ar fi un pic penibil, pentru că e premierul care a semnat acel PNRR împreună cu preşedinta Comisiei”, a afirmat Cioloş.

Liderul USL a explicat că o asemenea iniţiativă ar putea fi pusă în practică doar dacă ar fi vorba de unele “ajustări”, şi abia în anul 2023, după ce implementarea PNRR-ului ar fi fost deja demarată, altfel, ar avea ca efect blocarea Programului.

„În primul rând, mie nu-mi e clar ce anume vrea domnul Ciolacu să negocieze sau să renegocieze în PNRR. [...] O renegociere acum ar însemna, practic, o întoarcere la zero, adică noi nu am mai avea PNRR, implementarea lui s-ar bloca şi el ar trebui rediscutat, renegociat şi am amâna implementarea PNRR pentru undeva anul viitor. Tot programul ar fi blocat sau, cum spun, depinde ce vor, de fapt. Dacă sunt chestiuni esenţiale, atunci tot programul ar fi blocat, pentru că ar presupune reorganizare de alocări bugetare, dar şi de reforme. Dacă sunt doar chestiuni punctuale, atunci programul ar putea să meargă în continuare aşa, dar până când se finalizează renegocierea, ceea ce a fost negociat rămâne în vigoare şi, oricum, se aplică. Deci, oricum, Guvernul şi Parlamentul vor trebui să pună în practică acele angajamente care sunt deja… […]

Există posibilitatea, şi ăsta e cazul cu toate Planurile naţionale, la jumătatea parcursului implementării planului, deci undeva în 2023, şi Comisia intenţionează să vadă cum funcţionează implementarea programelor şi să propună ajustări, dacă va fi cazul. Dar asta va fi în 2023. Dacă Guvernul vrea acum să renegocieze, după ce abia a fost aprobat programul, din punctul meu de vedere asta ar însemna, în acest stadiu, practic, blocarea programului şi inclusiv a accesului la finanţare”, a adăugat Dacian Cioloş.

Reamintim că p„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR. Vom merge împreună cu cei de la PNL la Comisia Europeană şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm. Vreţi să-mi asum eu tot ce a făcut USR-ul în fostul guvern? Eu i-am văzut la televizor. Ei n-au fost pe la guvernare... Şi mai apare şi Orban, el nu are nicio treabă în guvernare, el nu a fost premier, n-au murit oamenii... E cum s-ar spune că vine Rafila la Sănătate şi nu face nimic...”, a susţinut şeful PSD.

“În şase luni anunţi, […] şi într-un an de zile se poate renegocia. Păi, ori facem o treabă isprăvită cap coadă, ceva cu o logică economică, ori spunem că am încercat, astea-s argumentele... şi ne vedem fiecare de drumul lui”, a explicat Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne