Cioloş: Alerta referitoare la brânza de oaie românească a fost greşită. Nu pot să accept astfel de erori

Premierul Dacian Cioloş şi-a exprimat nemulţumirea faţă de alerta falsă, cu privire la brânza de oaie din România, emisă de Comisia Europeană.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Eugen Horoiu)

Alerta emisă de Comisia Europeană, la recomandarea autorităţilor italiene, cu privire la produsele româneşti din lapte de oaie a fost greşită, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Dacian Cioloş, care a cerut clarificări Executivului european, potrivit Agerpres.

"Nu e vorba de toată producţia. Am cerut încă de vineri clarificarea situaţiei cu Comisia Europeană vizavi de alerta care a fost făcută de italieni şi am înţeles că problema acolo a fost. A fost o alertă greşit dată de autorităţile italiene, care odată că au vorbit de laptele de oaie, şi nu de laptele de vacă, şi mai mult, înţeleg (...) - şi domnul ministru (al Agriculturii, Achim Irimescu - n.r.) poate să confirme, pentru că pe dânsul l-am rugat să clarifice situaţia şi cu Comisia Europeană — că, în sistemul acesta de alertă, autorităţile statelor membre introduc elementele de alertă.

Ele doar sunt centralizate de Comisie şi apoi sunt trimise către toate statele membre din piaţa comună. Înţeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet, şi nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală şi am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat greşit iniţial produsele din lapte de oaie şi înţeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, şi nu la nivel naţional, pentru toate produsele româneşti, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate", a declarat Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat că va lua "o poziţie foarte clară" pe această temă dacă lucrurile nu sunt clarificate.

"Asta e poziţia mea şi, dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, am şi transmis prin Reprezentanţa noastră la Bruxelles către Comisia Europeană, că, dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziţie foarte clară. Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare româneşti. Şi ştiu foarte bine despre ce vorbesc", a adăugat Dacian Cioloş.

Amintim că, după ce un copil din Italia s-a îmbolnăvit, aparent, după consumul de brânză din România, Comisia Europeană a emis o alertă vizând brânza de oaie din România.

Brânza notificată de către autorităţile italiene în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (SARAF) nu era însă obţinută din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admiţând că, din eroare, a fost menţionat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect citiţi Brădet exonerată din nou. Brânza care a declanşat alerta europeană nu era de la compania românească

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne