Ciolacu, despre scandalul testelor antidrog la şoferi: IML va trebui să dea răspuns în 72 de ore

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
10.07.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul va modifica OUG referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maxim 72 de ore în cazul şoferilor al căror permis de conducere a fost confiscat sub acuzaţia de consum de droguri. Iar în cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul să fie restituit conducătorului auto şi aplicarea legii, acolo unde este cazul, să se facă după rezultatul final al analizelor.

“Eu voi veni cu o modificare, aşa cum am anunţat-o, la ordonanţă, ca în maxim 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML şi, în cazul în care statul român nu se încadrează, va restitui după această perioadă permisul, urmând ca, după analizele finale şi după rezultat, să pună în aplicare legea”, a precizat Ciolacu.

De asemenea, premierul este de părere că laboratoarele de analiză a testelor antidrog ar trebui să rămână la IML:

“Laboratoarele, eu cred că este corect – şi aşa am vorbit cu ministrul de Interne – este corect să rămână la IML. De aceea am venit… şi am avut şedinţă comună şi cu domnul ministru al Sănătăţii, care deja a informat parte din presă că avem un program semnat cu Banca Mondială, de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru toate cele 6 centre regionale şi cele vreo 22 sau 24 de zone din ţară, astfel încât să putem acoperi eficient, cu aparatură nouă, fiindcă trebuie să recunoaştem că există acest fenomen în România, cum există în toate statele dezvoltate mai ales. Şi atunci trebuie o abordare profesionistă şi o logistică la dispoziţia statului, astfel încât rezultatele să fie rapide”.

În ceea ce priveşte permisele auto deja suspendate pentru consum de droguri, Ciolacu a afirmat: “Cred că este rostul Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei să găsească o soluţie”.

Reamintim că peste 180.000 de români au semnat petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic. În petiţie, premierului Marcel Ciolacu i se cere să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.

Mai mult, Declic anunţă pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG 84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor