Autorităţile R. Moldova au declarat cod galben de alertă privind infecţia cu coronavirus

(Getty Images)
Ştefan Sârbu
24.02.2020

Autorităţile de la Chişinău au declarat cod galben de alertă privind infecţia cu coronavirusul de tip nou, afirmând că se aşteaptă ca un număr mare de moldoveni să revină din Italia, unde s-au înregistrat cele mai multe infectări din afara focarelor asiatice ale epidemiei.

În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată la Guvern, luni, 24 februarie, ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a dat asigurări că instituţiile medicale moldovene sunt bine pregătite şi a îndemnat populaţia să manifeste maximă responsabilitate. Să respecte toate măsurile de igienă şi precauţie pentru a preveni îmbolnăvirea cu coronavirus de tip nou, să fie cooperanţi la punctele de trecere a frontierei şi să anunţe Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) în cazul în care prezintă simptome precum: tuse, febră, rinoree, dificultăţi de respiraţie”.

„Toate instituţiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente şi echipament medical necesar, iar Laboratorul ANSP a recepţionat 480 de teste pentru detecţia virusului COVID-19 şi 192 de teste de precizare şi confirmare a rezultatului.

Directorul Biroului de ţară a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Igor Pokanevici a îndemnat autorităţile moldovene să se pregătească pentru apariţia cazurilor de infectare şi să fie gata pentru gestionarea calmă a situaţiei. Acesta a accentuat aplicarea măsurilor de izolare a localităţilor unde sunt identificate cazuri de infectare.

Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a notat că se aşteaptă o revenire masivă acasă a moldovenilor din Italia cu transportul auto, şi că după aeroportul din capitală, cel mai solicitat şi mai bine pregătit punct de trecere a frontierei este Leuşeni. ”Vom da pliante şi vom instrui persoanele care lucrează acolo.”

În Italia au fost înregistrate 230 infectări, iar şase oameni au murit. Cele mai afectate sunt regiunile nordice Lombardia şi Veneto. Controale speciale ale călătorilor veniţi din Italia au instituit mai multe ţări europene, inclusiv Franţa, România, Albania şi Croaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor