Chişinău: Conflictele din Alianţa de guvernare au şi efecte pozitive (revista presei)
Scandalul iscat în ultimele săptămâni în Alianţa pentru Integrare Europeană sunt şi vineri principalele subiecte analizate în presa de la Chişinău.
Imensul scandal declanşat de omorul din Pădurea Domnească putea fi stins într-o singură zi, dacă liderii Partidului Democrat şi ai Partidului Liberal ar fi reacţionat aşa cum se cuvine într-un stat democratic, scrie Nicolae Negru în 'Jurnal de Chişinău'. Potrivit autorului, şi mai bine ar fi fost dacă persoanele care au participat la vânătoarea 'boierească' ar fi demisionat din proprie iniţiativă. 'Dar până la o asemenea 'performanţă' mai e mult', apreciază Nicolae Negru.
Pe de altă parte, Constantin Tănase de la 'Timpul' vede latura pozitivă a războiului dintre premierul Vlad Filat şi prim-vicepreşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc. 'Rivalitatea dintre cei doi asigură un anumit echilibru politic şi un anumit grad de transparenţă a unor lucruri ce se petrec în culisele Puterii. Astfel, 'partea bună' a războiului dintre Filat şi Plahotniuc constă în aceea că nu este posibilă concentrarea întregii puteri în mâinile unui singur om', scrie Constantin Tănase.
Moldavskie Vedomosti scrie că politicienii din Alianţă îşi doresc deja să fie arbitraţi de preşedintele Nicolae Timofti, în contextul scandalului iscat. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, i-a solicitat aceasta preşedintelui Timofti, în cadrul unei emisiuni televizate 'Eu cred că este timpul ca domnul preşedinte Timofti, în situaţia în care se află alianţa, să intervină şi să ne întâlnim. Că acesta este rolul unui preşedinte. Atunci când Guvernul, Parlamentul, deputaţii - aceste instituţii ajung într-o criză, dânsul, ca şeful statului, trebuie să iasă şi să zică: dragii mei, m-aţi votat, eu am mers cu voi pentru că am acceptat programul, am acceptat integrarea europeană, am acceptat lupta cu corupţia, cu contrabanda, nu şi ceea ce se întâmplă', a declarat el.
'Adevărul' scrie despre 'războiul limbilor în cinematografele din Republica Moldova'. Potrivit ziarului, Ministerul Culturii a pregătit un proiect de lege care va obliga distribuitorii să proiecteze filme păstrând coloana sonoră originală şi asigurând traducerea în română. 'Până atunci, firma monopolistă pe piaţă e liberă să ne ofere doar pelicule dublate în rusă şi subtitrate în română', observă ziarul.