China testează un nou avion de luptă în timpul vizitei lui Obama în BeijingAvionul de luptă chinez de tip stealth J-20.
Avionul de luptă chinez de tip stealth J-20. (Captură Foto)

Armata chineză a urmărit să transmită un mesaj al agresiunii şi puterii militare, în cadrul summitului economic asiatic din Beijing şi a efectuat această săptămână câteva teste de zbor ale unui nou avion de luptă de tip stealth. Testele au avut loc în contextul în care administraţia americană a cerut Beijingului să nu mai recurgă la atacuri cibernetice.

Zborurile demonstrative ale noului avion de luptă J-31 – cel de-al doilea avion de luptă chinez de tip stealth ce poate evita radarele – au avut loc luni în Zhuhai, în apropiere de Macao.

Bireactorul J-31, cu fuselaj negru, s-a ridicat pe verticală şi a efectuat două rotaţii înainte de a face un looping.

Se crede că China a obţinut secretele avionului F-35 prin atacuri cibernetice îndreptate împotriva unui subcontractor ale companiei de armament Lockheed Martin. Tehnologia a fost regăsită ulterior în primul avion de luptă chinez de tip stealth, J-20, şi apoi în avionul J-31. Ambele avioane au prezentat trăsături şi echipamente similare cu cele ale avionului F-35.

Avioanele de luptă chineze fac parte dintr-o consolidare majoră a puterii aeriene a Chinei, care include două noi avioane de luptă de tip stealth, dezvoltarea unui nou bombardier strategic, cumpărarea unor avioane de luptă ruseşti Su-35 şi dezvoltarea unor sisteme de rachete pentru apărare aeriană. De asemenea, China îşi dezvoltă forţele convenţionale şi arsenalul de rachete nucleare.

În ceea ce priveşte atacurile cibernetice, folosite de China pentru a achiziţiona tehnologii militare, printre altele, administraţia Obama a declarat doreşte ca statul chinez să respingă furtul cibernetic de secrete comerciale.

Oficialii americani au mai declarat că schimburile militare cu China au fost puse în pericol de o serie de incidente recente în cadrul cărora forţele aeriene şi navale chineze au interceptat, într-o manieră ameninţătoare, avioane de supraveghere şi nave americane în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, analiştii militari şi ai apărării au declarat că dezvoltarea noilor avioane de luptă chineze prezintă o ameninţare tot mai mare pentru stabilitatea regiunii.