China şi Rusia sfidează SUA. Au efectuat exerciţii aeriene cu bombardiere nucleare deasupra Mării Japoniei când Biden era la Tokyo

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022
Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)
D.B.
24.05.2022

China şi Rusia au efectuat, marţi, exerciţii aeriene cu bombardiere nucleare deasupra Mării Japoniei în timp ce Joe Biden participa la un summit Quad la Tokyo, în cadrul unui exerciţiu comun, pe care guvernul japonez l-a denunţat ca fiind "inacceptabil".

Bombardierele cu capacitate nucleară au efectuat, marţi, un zbor comun care a început deasupra Mării Japoniei, în timp ce preşedintele american se întâlnea cu omologii săi din Japonia, Australia şi India, au declarat oficiali japonezi şi americani.

Moscova a declarat că zborul de 13 ore a fost efectuat "în strictă conformitate cu prevederile dreptului internaţional" şi nu a fost îndreptat împotriva unor ţări terţe. Dar Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării, a condamnat exerciţiul ca fiind "provocator" şi "inacceptabil".

Un oficial american a declarat că exerciţiul a arătat că Beijingul continuă cooperarea militară cu Rusia în Indo-Pacific "chiar şi în timp ce Rusia brutalizează Ucraina".

"De asemenea, arată că Rusia va sta alături de China în Mările Chinei de Est şi de Sud, nu alături de alte state din Indo-Pacific", a declarat oficialul.

Rusia şi China au efectuat exerciţii comune cu bombardiere nucleare deasupra Mării Japoniei în 2019, 2020 şi 2021, dar zborul de marţi a fost prima dată când o astfel de manevră a avut loc cu un preşedinte american în regiune.

Exerciţiile au avut loc în ultima zi a călătoriei lui Biden în Asia, acesta participând la un summit al Quadruplei - grupul de securitate format din SUA, Japonia, Australia şi India, pe care China l-a criticat ca fiind un "NATO" asiatic.

Analiştii chinezi au citat anterior unul dintre scopurile patrulelor de bombardiere comune cu Rusia un avertisment adresat SUA să nu "stârnească probleme" cu iniţiative precum Quad.

Ministrul rus al Apărării a declarat că portavioanele ruseşti de rachete strategice Tu-95MS şi bombardierele chinezeşti H-6 au efectuat patrule aeriene deasupra Mării Japoniei şi Mării Chinei de Est.

"Avioanele celor două ţări au acţionat în strictă conformitate cu prevederile dreptului internaţional. Nu au existat încălcări ale spaţiului aerian al unor state străine", a declarat ministerul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor