China ordonă unui vas de pescuit japonez să plece din apropierea unor insule deţinute de Japonia şi revendicate de Beijing

Navă a pazei de coastă a Chinei în Marea Chinei de sud - 14 mai 2019 (Ted Aljibe / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
28.01.2024

Paza de coastă a Chinei a declarat, sâmbătă, că ofiţerii săi au ordonat unei nave de pescuit japoneze şi mai multor nave de patrulare să părăsească apele din jurul micilor insule controlate de Japonia în Marea Chinei de Est.

Este cel mai recent incident care indică tensiuni persistente între cele două părţi, potrivit AP.

China susţine că insulele îi aparţin şi refuză să recunoască pretenţiile Japoniei asupra lanţului nelocuit cunoscut sub numele de Senkaku în japoneză şi Diaoyu în chineză. Taiwanul revendică, de asemenea, insulele, pe care le numeşte Diaoyutai, dar a semnat acorduri de acces pentru pescarii săi cu Japonia şi nu ia parte în mod activ la această dispută.

Purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Gan Yu, a precizat într-o declaraţie că navele au "intrat ilegal" în acea zonă, ceea ce a determinat răspunsul acesteia. "Îndemnăm Japonia să oprească imediat toate activităţile ilegale în acele ape şi să se asigure că nu se vor mai întâmpla incidente similare", se arată în declaraţie. Totuşi, declaraţia nu a precizat dacă navele au respectat ordinul.

Insistenţa Chinei asupra suveranităţii asupra insulelor face parte din revendicările sale teritoriale extinse în Pacific, inclusiv asupra resurselor subacvatice din Marea Chinei de Est, asupra republicii insulare autonome Taiwan, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, şi practic asupra întregii Mări a Chinei de Sud, prin care se estimează că trec în fiecare an mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari ca parte a comerţului internaţional.

Ca şi în cazul Senkaku, China îşi bazează în mare parte pretenţiile pe precedente istorice vagi. Taiwanul, o fostă colonie japoneză, s-a desprins de China continentală în 1949, pe fondul Războiului Civil Chinezesc.

Insulele se află între Taiwan şi Okinawa, la 330 de kilometri de coasta chineză. După cel de-al Doilea Război Mondial, ele au fost administrate de Statele Unite şi au revenit sub suveranitate japoneză în 1972.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor