China mediază un acord de unitate palestiniană, dar tensiunile persistă

Rivalii palestinieni, inclusiv Hamas şi Fatah, au convenit să formeze un guvern de uniune naţională în cadrul discuţiilor găzduite de China. Anunţul a fost făcut marţi de Beijing şi urmăreşte să asigure o administraţie postbelică în Gaza, potrivit Reuters. Cu toate acestea, acordul a fost rapid respins de Israel, care încearcă să înfrângă Hamas.
Analiştii sunt sceptici cu privire la implementarea acestui acord, invocând ostilitatea profundă dintre facţiunile palestiniene şi opoziţia occidentală faţă de orice rol al Hamas în guvernare. Nu a fost stabilit un calendar pentru punerea în aplicare a acordului.
Declaraţia de la Beijing a fost semnată la finalul unui dialog de reconciliere între 14 facţiuni palestiniene, desfăşurat în capitala Chinei între 21 şi 23 iulie. Întâlnirea a marcat cea mai recentă tentativă de a vindeca schisma naţională palestiniană, care a rezistat tuturor încercărilor de mediere din 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza după un scurt război civil cu Fatah.
Întâlnirea a avut loc pe fondul eforturilor mediatorilor de a ajunge la un acord de încetare a focului după nouă luni de război între Israel şi Hamas în Gaza. Una dintre problemele principale este planul „de a doua zi” - modul în care enclava condusă de Hamas va fi guvernată după încheierea războiului, care a început pe 7 octombrie.
Hamas a salutat declaraţia, afirmând că aceasta creează o „barieră împotriva tuturor intervenţiilor regionale şi internaţionale care încearcă să impună realităţi împotriva intereselor poporului nostru”.
Însă mişcarea Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată de Israel, nu a făcut niciun comentariu imediat. În martie, Abbas a numit un nou guvern al Autorităţii Palestiniene (AP) condus de unul dintre aliaţii săi, Mohammad Mustafa.
Israelul şi-a exprimat obiecţia, ministrul de Externe Israel Katz declarând pe X că Abbas a îmbrăţişat „criminalii şi violatorii Hamas” în loc să „respingă terorismul”.
„În realitate, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece dominaţia Hamas va fi zdrobită, iar Abbas va privi Gaza de la distanţă. Securitatea Israelului va rămâne exclusiv în mâinile Israelului”, a spus Katz.
Respins de Occident ca grup terorist chiar înainte de 7 octombrie, Hamas a declarat anterior că ar putea fi dispus să nu joace niciun rol în guvernarea postbelică a Gazei şi a căutat un acord cu Fatah pentru un guvern tehnocrat postbelic al AP. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivul său este să distrugă organizaţia militantă Hamas, susţinută de Iran, şi se opune ca aceasta să aibă vreun rol într-o administraţie postbelică din Gaza.
Guvernul de dreapta al lui Netanyahu, care respinge dorinţa palestinienilor de a avea un stat independent, s-a opus, de asemenea, ca o AP reînnoită să revină la guvernarea Gaza - o idee susţinută de Statele Unite şi de aliaţii săi arabi.
Principalul punct al acordului a fost un plan de formare a unui guvern interimar de reconciliere naţională care să administreze atât Gaza, cât şi Cisiordania, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi. Înaltul oficial Hamas, Hussam Badran, a menţionat că guvernul de uniune va supraveghea reconstrucţia şi va pregăti condiţiile pentru alegeri.
Ashraf Abouelhoul, specialist în afaceri palestiniene şi redactor-şef al ziarului egiptean de stat Al-Ahram, a afirmat că declaraţii similare anterioare nu au fost puse în aplicare şi că nimic nu se va întâmpla fără aprobarea SUA.
„Formarea unui guvern de uniune cu Hamas este respinsă de Statele Unite, Israel şi Marea Britanie. Există un consens între aceste ţări pentru a exclude Hamas de la orice rol în ziua de după război”, a spus Abouelhoul.
Calificând reuniunea din China drept „un eveniment de sărbătoare”, acesta a afirmat că este „imposibil să se rezolve problemele dintre facţiunile palestiniene în doar trei zile”.
Cu toate acestea, acordul demonstrează influenţa crescândă a Beijingului în Orientul Mijlociu, după ce anul trecut a mediat un acord de pace revoluţionar între Arabia Saudită şi Iran. În ultimele luni, oficialii chinezi au intensificat apărarea palestinienilor în forumurile internaţionale, solicitând o conferinţă de pace israeliano-palestiniană şi un calendar specific pentru implementarea unei soluţii cu două state.