Chicu: Remarcăm valul doi de Covid / Negruţa: Opriţi zăpăceala pe timp de pandemie. Sunteţi pasibili de penalizări

.
. (pixabay.com)
Maria Maevschi
15.06.2020

După numărul record de cazuri de infectare cu coronavirus înregistrat în Republica Moldova pe parcursul săptămânii trecute, autorităţile se aşteaptă la cazuri şi mai multe în săptămâna care urmează. Cel puţin acest lucru rezultă din declaraţiile făcute luni, 15 iunie de prim-ministrul Ion Chicu, potrivit căruia specialiştii moldoveni prognozează 500-600 de cazuri pe zi.

În acest sens, a menţionat premierul, pe parcursul acestei săptămâni, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va desfăşura încă 2000 de paturi în instituţiile medicale din ţară, dar şi la Centrul Covid din Chişinău, pentru a face faţă acestui val de infectări. „Este o situaţie pe care noi o aşteptăm, suntem pregătiţi, dar facem apel la toţi cetăţenii să se protejeze”.

Punctând că în Moldova se remarcă, de facto, nedeclarat, valul doi de infectare cu virusul chinezesc, Chicu a menţionat totuşi că „noi suntem în rând cu toţi la acest capitol”, menţionând că pe plan mondial ar fi fost înregistrate 139 mii miercuri, 141 mii joi, 142 mii vineri, peste 130 mii sâmbătă şi duminică.

„Este caracteristică această evoluţie şi în regiuni aproape de noi şi unele ţări europene evoluează negativ situaţia. Mai multe ţări din CSI. Problema este de amploare mondială. Explicaţia este la suprafaţă. Am fost şi noi, şi toată lumea, nevoiţi să relaxăm activităţile economice. Oamenii au început să interacţioneze mai intensiv iar acesta este mediul propice de răspândire a acestui virus.

Suntem în situaţia când nu mai putem aplica acel mecanism aplicat la mijlocul lunii martie de stare de urgenţă, de stai acasă, de blocare totală a activităţilor economice, nu putem face acest lucru pentru că nu mai avem resurse nu mai avem rezerve şi dacă blocăm economia o să intrăm în altă criză care înseamnă imposibilitatea de a achita salarii şi pensii, ca oamenii să se poată întreţine”, a declarat Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă.

În acest context, expertul Transparency Internaţional Moldova Veaceslav Negruţa se întreabă, într-o postare pe pagina sa de socializare la ce anume se referă prim-ministrul când spune că vine „valul doi? cum adică doi? dacă primul încă e în plină derulare şi creştere datorită iresponsabilităţii mai multor idioţi iresponsabilicu primul val deja v-aţi isprăvit?”.

Mai mult decât atât, acesta le sugerează autorităţilor să nu se mai refere la un al doilea val, ci să ducă primul val până la capăt, dacă mai pot.

„Opriti zăpăceala pe timp de pandemie! Conform propriilor voastre decizii sunteţi pasibili de penalizări şi de responsabilizări! Pentru dezinformare, pentru manipulare, pentru panică socială, pentru expunerea medicilor, pentru vieţi omeneşti care, poate, mai aveau zile, dacă nu era govIDul lui dodon pe vreme de covid”, a comentat Negruţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor