Cei trei atacatori de pe Podul Londrei au fost identificaţi

Poliţia britanică a făcut cunoscute numele a doi dintre cei trei atacatori care au ucis şi rănit câteva zeci de persoane pe Podul Londrei şi în apropierea acestuia. În plus, publicaţia italiană Corriere della Sera a publicat marţi pe site-ul său numele celui de-al treilea atacator.
Ofiţeri de poliţie şi membri ai serviciilor de urgenţă îngrijesc o persoană rănită în timpul unui atac terorist pe Podul Londrei în 3 iunie 2017.
Ofiţeri de poliţie şi membri ai serviciilor de urgenţă îngrijesc o persoană rănită în timpul unui atac terorist pe Podul Londrei în 3 iunie 2017. (Daniel Sorabji/AFP/Getty Images)

Poliţia britanică a identificat luni doi dintre cei trei atacatori în atacul terorist din Londra din 3 iunie.

Khuram Butt, în vârstă de 27 de ani, a fost căsătorit, avea copii şi a locuit timp de câţiva ani în Barking, estul Londrei.

Poliţia Metropolitană din Londra a declarat că Butt a fost cetăţean britanic născut în Pakistan şi că atât poliţia, cât şi serviciul britanic de spionaj MI5 ştiau de existenţa sa.

Al doilea atacator se numeşte Rachid Redouane, în vârstă de 30 de ani, care a folosit numele Rachid Elkhdar şi nu era cunoscut de poliţie. Redouane a pretins că este de cetăţenie libiană şi marocană.

Marţi, ziarul italian Corriere della Sera a postat pe website-ul său numele celui de-al treilea atacator.

“Se numeşte Youssef Zaghba, este fiul unui marocan şi al unei femei din Bologna”, a scris publicaţia italiană.

De altfel, potrivit Agerpres, o sursă din serviciile de informaţii italiene a confirmat că cel de-al treilea atacator este născut dintr-o mamă italiancă şi un tată marocan.

Mark Rowley, comandantul serviciilor antiteroriste britanice, a declarat că se depun eforturi pentru a cunoaşte mai multe despre atacatori, despre legăturile lor şi dacă au fost asistaţi sau susţinuţi de altcineva.

Până în prezent, autorităţile au arestat 12 persoane ca parte a investigaţiilor poliţieneşti, dar toţi au fost eliberaţi.

Atacatorii au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe pod, apoi au condus până în piaţa învecinată Borough Market, unde au coborât din vehicul şi au început să înjunghie la întâmplare trecători înainte să fie împuşcaţi mortal de poliţişti. Atacatorii au fost împuşcaţi mortal de către mai mulţi ofiţeri de poliţie la câteva minute după lansarea atacului.

Grupul jihadist Statul Islamic aparent şi-a asumat răspunderea pentru atac.

Autorităţile britanice au precizat că 36 de persoane rămân încă în spital, dintre care, 18 se află în stare critică.

Atacul de pe Podul Londrei s-a soldat cu 7 morţi şi cel puţin 48 de răniţi.

Marea Britanie se află în stare de alertă ridicată după alte câteva incidente teroriste care au avut loc în ultimele câteva luni.

În 22 martie, trei persoane au fost ucise şi cel puţin 29 au fost rănite când un şofer a condus autovehiculul într-o mulţime de oameni pe Podul Westminster în apropierea Parlamentului britanic, în Londra. Apoi, vehiculul s-a izbit în gardul care împrejmuieşte Parlamentul şi şoferul a atacat un ofiţer de poliţie cu un cuţit.

În 22 mai, un sinucigaş cu bombă a ucis 22 de persoane la un concert de muzică pop în oraşul britanic Manchester.