Cetăţenii sectorului 3 se mobilizează pentru Şcoala Bosianu

Şcoala 80, monument istoric, se transformă în sediul al Primăriei Sectorului 3.
Şcoala 80, monument istoric, se transformă în sediul al Primăriei Sectorului 3. (Epoch Times)

Revoltaţi că primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a decis să transforme o instituţie istorică de învăţământ - mai exact şcoala Bosianu de pe Calea Dudeşti - în primărie, membrii Grupului civic Cetăţean Sector 3 vor ieşi duminică în stradă, nu pentru a scanda şi striga ci pentru a arăta că educaţia trebuie preţuită, motiv pentru care vor dona cărţi.

"Dacă şi tu crezi că educaţia este stâlpul de temelie al unui popor, vino alături de noi, duminică, 29 martie 2015, ora 12, la Şcoala Bosianu (str. Calea Dudeşti, nr.191, sector) să transmiţi acest crez donând o carte în memoria Şcolii Bosianu!

O parte din cărţile colectate vor fi dăruite trecătorilor şi dacă vor mai rămâne le donăm unei asociaţii interesate. Ne-am gândit la proiectul "Ajută o bibliotecă mică să crească mare!” (http://www.tribuna.ro/ştiri/actualitate/ajuta-o-biblioteca-mica-să-crească-104822.html), dar aşteptăm şi propuneri din partea dumneavoastră. " scriu reprezentanţii Cetăţean Sector 3, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"După mai bine de zece ani de când a fost lăsată în paragină, declarată monument istoric, declasată şi scoasă din lista imobilelor cu valoare patrimonială protejată, Şcoala Bosianu începea să fie reabilitată, dar aflăm curând că de fapt va deveni un alt sediu al Primăriei Sectorului 3." mai adaugă iniţiatorii demersului, acuzându-i pe edilii Sectorului 3 că iau, "fără regrete", locul unei instituţii istorice de învăţământ.

"Considerăm inoportun un astfel de demers în condiţiile financiare precare ale bugetului local, în condiţiile în care Primăria are la dispoziţie cel puţin 4 sedii unde îşi poate desfăşura activitatea administrativă şi mai ales în situaţia actuală a sălilor de curs supraaglomerate din învăţământ!", adaugă cetăţenii sectorului 3.

Şcoala Bosianu

Fondată în 1867 prin Ordin al Ministrului Şcoalelor, şcoala de pe Calea Dudeştilor nr.191 din Capitală, cunoscută şi ca Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural "C. Bosianu" a fost transformată în şantier, dar nu pentru ca elevii să-i poată trece din nou pragul ci pentru a deveni sediu al Primăriei Sectorului 3.

Potrivit lui Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul - ONG ce luptă pentru salvarea şcolii - Primăria Sectorului 3 desfăşoară lucrări de supraînălţare a imobilului Şcoala 80, cu distrugerea elementelor interioare şi mai mult, fără a avea acest drept, autorizaţia de construcţii pentru clădirea şcolii, monument istoric, ţinând de competenţa Primăriei Capitalei şi nu de cea a sectorului 3.

"Clădirea şcolii, ridicată la 1890 şi corpul care i-a fost adăugat ulterior în 1935. A funcţionat ca şcoală până acum 10 ani când copiii au fost mutaţi la o clădire alăturată. Atât şcoala ridicată în 1890 cât şi corpul adăugat ulterior, în 1935 sunt monumente istorice. În 2013, Ministerul Culturii a declasat cele două monumente printr-o încălcare abuzivă a procedurii, a explicat Nicuşor Dan în data de 26 martie.

Mai mult, Curtea de Apel Bucureşti a anulat Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care a fost declasat monumentul istoric Şcoala 80 din Calea Dudeşti nr. 191. Hotărârea a fost pronunţată în dosarul 5195/2/2014, la cererea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Legea monumentelor istorice prevede că declasarea unui monument istoric se face doar cu avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi cu avizul favorabil al plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Cu toate acestea, şi în pofida faptului că membrii Secţiunii Evidenţă au votat în unanimitate împotriva declasării monumentului iar plenul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice nu s-a întrunit, ministrul Daniel Barbu şi secretarul de stat Radu Boroianu au semnat ordinul de declasare.

Deşi a fost parte în dosarul 5195/2/2014, Primăria Sectorului 3 a ignorat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti şi continuă lucrările de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va face plângere penală împotriva fostului ministru Daniel Barbu şi a fostului secretar de stat Radu Boroianu pentru emiterea ilegală a ordinului de declasare precum şi împotriva Primarului Sectorului 3, a arhitectului-şef al Sectorului 3 şi a secretarului Sectorului 3 pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare şi pentru continuarea lucrărilor, a mai anunţat Nicuşor Dan.

Povestea şcolii Bosianu, însoţită de imagini elocvente, poate fi citită aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.