Cetăţenii care exprimă opinii pesimiste privind economia Chinei, luaţi în vizor de agenţiile de spionaj ale statului comunist

Piaţa Tiananmen, Beijing, China - pe fundal poza celui mai mare ciminal al secolului XX - dictatorul comunist Mao Tsedun, responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi.
Piaţa Tiananmen, Beijing, China - pe fundal poza celui mai mare ciminal al secolului XX - dictatorul comunist Mao Tsedun, responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.12.2023

Într-o mişcare pe care nu am fi surprinşi să o vedem în SUA, se pare că China ia acum măsuri drastice împotriva cetăţenilor săi care au o opinie negativă cu privire la economia ţării, relatează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Un nou articol din Nikkei a detaliat modul în care agenţiile de spionaj chineze şi-au îndreptat atenţia către cei care critică situaţia financiară a statului comunist.

"Au apărut diverse clişee care denigrează economia chineză. Teorii false despre 'deteriorarea Chinei' sunt puse în circulaţie pentru a ataca sistemul socialist unic al Chinei", a declarat Ministerul Securităţii de Stat la recenta conferinţă anuală a Chinei pentru stabilirea politicii economice.

Atunci când Ministerul şi-a deschis contul de WeChat în vara anului trecut, prima sa postare din 1 august suna simplu: "Trebuie să mobilizăm întreaga societate chineză pentru a reprima şi a preveni spionajul".

Dezvăluirea faptului că Ministerul a fost atât de activ în mod deschis pe WeChat a fost neaşteptată, se arată în raport. În timp ce funcţiile sale principale includ urmărirea spionilor şi implicarea în operaţiuni de contraspionaj, protejarea economiei chineze nu se află de obicei în sfera sa de acţiune.

Cu toate acestea, postările recente ale Ministerului în urma Conferinţei Centrale de Lucru privind problemele Economice din 11-12 decembrie, împreună cu comunicări similare după o reuniune importantă de politică economică de la sfârşitul lunii octombrie, sugerează că Ministerul îşi extinde gama de responsabilităţi.

"Ciudat este faptul că politicile economice ale Chinei pentru anul viitor, cele care tocmai au fost adoptate, au fost explicate mai întâi de Ministerul Securităţii de Stat", a declarat un economist chinez pentru Nikkei.

Activitatea recentă a agenţiei de spionaj pe reţelele de socializare, care coincide cu un scepticism online tot mai mare în ceea ce priveşte naraţiunea economică optimistă a Guvernului de la Beijing, implică o reprimare a celor care oferă analize obiective, dar critice, ale economiei chineze în declin.

Experţii care evidenţiază probleme precum exodul companiilor străine şi scăderea încrederii consumatorilor, adesea cu date economice detaliate, sunt deosebit de expuşi riscului.

Aceste analize evită, de obicei, să contrazică direct afirmaţia guvernului de a atinge un obiectiv de creştere de 5%, reflectând prudenţă în contextul reglementărilor stricte privind libertatea de exprimare din China.

Ministerul Securităţii de Stat, axat în mod tradiţional pe contraspionaj, se aventurează acum în discursul economic - o schimbare care sugerează că guvernul comunist chinez vede evaluările economice prea realiste sau negative, pe care le consideră influenţate de relatările străine despre declin, ca ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Acest lucru indică potenţiale repercusiuni pentru cei care au puncte de vedere pesimiste, se mai arată în raportul Nikkei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor